Lars Døvle Larssen leder NJ i Amedia, sitter i landsstyret for NJ og er journalist i Tønsbergs Blad. Foto: Kristine Lindebø

NJs landsmøte 2019:
– Folk løper fortere på jobben, men det gjenspeiles ikke i lønnsutviklingen

Ber NJ jobbe for at god økonomi i bedriften skal gi uttelling også for journalistene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er mye frustrasjon som gjør seg gjeldende i Amedia-klubbene. Vi synes vi får for dårlig uttelling ved de lokale lønnsoppgjørene, samtidig som det skapes store overskudd i enkelte av våre bedrifter, sier Lars Døvle Larssen, leder for Norsk Journalistlag (NJ) i Amedia.

Sammen med NJ i Polaris, NJ Vestfold, NJ Telemark og NJ Østfold har konsernlaget i Amedia sendt inn forslag til NJs landsmøte om at fagforeningen skal nedfelle en ny leddsetning i tiltaksplanen for 2019-2021 (foreslått tillegg i kursiv):

«NJ skal jobbe for å styrke de lokale klubbenes forhandlingskraft og for at de lokale lønnsoppgjørene skal avspeile verdiskapningen i den enkelte bedrift».

– Våre medlemmer opplever en tøffere hverdag på jobb, og stadig flere går i turnus. Folk løper fortere, men det gjenspeiles ikke i lønnsutviklingen, sier Døvle Larssen.

Les alle sakene fra NJs landsmøte 2019 her.

Landsmøtet avgjør

Landsstyret har inkorporert forslaget, og slutter seg til begrunnelsen. Dermed blir det opp til landsmøtet å avgjøre om setningen i tiltaksplanen skal utvides.

– Det er ingen som er imot å styrke de lokale klubbenes forhandlingskraft, men slik ordlyden opprinnelig var, mente noen av oss at det ikke forpliktet til så veldig mye mer enn å holde kurs, sier Døvle Larssen til Journalisten.

Fra klokken 09.00 onsdag morgen blir forslaget presentert og debattert.

SE OGSÅ: Direkte videostrøm fra NJs landsmøte

– Noen skylder oss en forklaring

I bakgrunnen for forslaget vises det til konkrete eksempler fra Amedia-konsernet:

  • Halden Arbeiderblad: Omsetning 2017: 35,07 millioner kroner, netto årsresultat 1,8 millioner kroner, driftsmargin 6,62 prosent. Lønnsoppgjør 2018: Lokalt tillegg 7.500 kroner.
  • Tønsbergs Blad: Omsetning 2017: 137,65 millioner kroner, netto årsresultat 21,6 millioner kroner, driftsmargin 20,4 prosent. Lønnsoppgjør 2018: Lokalt tillegg 7.500 kroner (diktat etter at klubben hadde avslått et tilbud på 8.000 kroner dersom man ble enige).

– Tønsbergs Blad omsetter for fire ganger så mye som Halden Arbeiderblad, og har vesentlig bedre margin og overskudd, men tikker likevel inn på det samme oppgjøret, påpeker Døvle Larssen.

Han legger til:

– Vi kan ikke dokumentere at det har foregått en konsernoverstyring her, men jeg synes likevel noen skylder oss en forklaring når aviser med så ulike økonomiske forutsetninger kan lande på så like oppgjør.

– Stort engasjement

NJ-leder Hege Iren Frantzen forteller at forslaget har skapt engasjement i forkant av landsmøtet.

– Når vi har reist rundt på regionale samlinger og presentert landsmøtesaker, er dette ett av punktene flest har tatt ordet om, for å si at dette er viktig at vi setter på agendaen, sier Frantzen til Journalisten.

Landsstyret har inkorporert ordlyden i sin helhet i sitt eget forslag til tiltaksplan:

– Landsstyret var helt enig. Vi synes at dette er viktig, og ser at dette er noe organisasjonen er opptatt av, sier Frantzen.

Powered by Labrador CMS