Vil ha Behring Breivik i håndjern

Medier syns bruk av hans egne bilder og såkalte manifest er problematiske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alle de store mediene har publisert bildene Anders Behring Breivik selv har lagt ut på nettet. Mange etterlyser samtidig helt andre bilder.

Håndjern

– Han har planlagt dette i detalj, og det er et stort problem at vi ikke har hatt andre bilder av ham enn de han selv har regissert. Det vi ønsker er å se ham i håndjern, uttrykker nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV2.

Han får støtte av sin NRK-kollega Per Arne Kalbakk.

– Jeg håper jo inderlig at vi snart får egne bilder av ham. Vi ønsker ikke glansbilder av en stormannsgal fyr, men reportasjebilder av en arrestert terrorist.

Selvregissert

Fungerende nyhetsredaktør Espen Egil Hansen i VG omtaler det som et dilemma å publisere Breiviks egne bilder.

– På den ene siden er de del av hans selvregisserte forestilling. På den andre siden er det behov for å vise hvem han er, sier Hansen.

Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid i Aftenposten er enig i at det er riktig å bruke bildene.

– Det pågår en debatt om det er riktig å bruke bilder eller tekst fra manifestet. Noen vil si det er å gå hans ærend, men det er også viktig for folk å vite hvem han er.

Innblikk

Almlid mener det er viktig å ikke tie det såkalte manifestet i hjel i jakten på å besvare spørsmålet «hvorfor».

– Det handler om å få innblikk i hva denne mannen har tenkt og gjort, og hvordan han har planlagt handlingene. Det er viktig at det kommer fram for å forstå hvordan det kunne skje og for å unngå at noe lignende kan skje igjen.

Selv om deler av det såkalte manifestet ser ut til å være kopiert fra Una-bomberen, mener Almlid det har betydning at det er tatt med av Behring Breivik.

– Det politiske statement kan være kopiert, men det forteller hva han står for.

Kalbakk mener mediene står overfor store problemstillinger når
det gjelder gjengivelse av Behring Breiviks manifest.

– Det er riktig å bruke det, men det påhviler oss et stort ansvar å
sette det i en sammenheng. NRK har derfor forsøkt å ikke gå for mye
inn på hans forkvaklede ideologi, men heller fokusert på dagboka og de
delene som kan gi et innblikk i motivet hans.

NRK har valgt å ikke lenke til manifestet eller til YouTube-videoene
Behring Breivik har publisert.

Pressens rolle

I VG har de valgt å skille mellom det ideologiske og beskrivelsene av hva han har gjort forut for terrorangrepene sist fredag.

– Det ideologiske grunnlaget er vanskelig å håndtere, men vi må gjøre det på et eller annet journalistisk plan. Vi prøver å bruke eksperter og sette det inn i en kontekst. Som samfunn må vi prøve å forstå det på et eller annet plan og komme videre, sier Hansen.

Han tror dilemmaene som nå rir pressen vil være der i lang tid fremover. Selv mener han at pressen har en viktig rolle å spille.

– Som journalister har vi plikt til å finne ut mest mulig. Dette er et angrep på vårt levesett, demokrati og ytringsfrihet. Hvis vi som samfunn skal verne oss mot det, har journalister en vesentlig rolle.

Powered by Labrador CMS