– Vi kommer nok til å selge mer eiendom fremover og heller leie oss inn for å øke fleksibiliteten, opplyser økonomidirektør Andreas Norvik i NRK.

NRK tjente 186 millioner kroner på eiendom i fjor

Varsler salg av flere eiendommer i tiden som kommer.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Salg av eiendommene Minde i Bergen og Lø på Steinkjer ble gjort for til sammen 209 millioner kroner. 186 av dem var ren gevinst for NRK.

Det kommer fram i notene til allmennkringkasterens årsregnskap for fjoråret.

Pengene går i hovedsak til nedskrivning av verdier, opplyser økonomidirektør Andreas Norvik i NRK.

60 millioner går til å redusere verdien av programinnhold på balansen. Norvik viser til at hastigheten på omstillingen av mediene også har betydning på dette området.

– Det er innhold som ikke lenger er like relevant. Det ble produsert eller kjøpt for to til tre år siden og som vi for eksempel kjøpte rettighetene til 10 programvisninger av, men som vi ikke kan legge ut for strømming i programspilleren, sier Norvik til Journalisten.

80 millioner er brukt på nedskrivning av anleggsmidler ved hovedkontoret.

– Det er typisk stedsbundet utstyr knyttet til Marienlyst. Her er det fortsatt rundt én milliard kroner som vi må avskrive ved en eventuell flytting.

Satt i banken

Det var i september 2015 at det ble kjent at NRK selger lokalene på Minde utenfor Bergen sentrum der NRK Hordaland holdt hus i 24 år. Det skjedde fordi NRK var blant mediehusene som i fjor høst flyttet inn i Media City Bergen.

Det var to selskaper som skal bygge boliger og skole som kjøpte eiendommen for 190 millioner kroner. 173 av dem ble bokført som gevinst.

I 2016 solgte NRK eiendommen på Lø i Steinkjer for 18,6 millioner kroner. Her ble 13,4 bokført som gevinst.

De to salgene bidro til å øke NRKs kontantbeholdning fra 204 millioner kroner ved utgangen av 2016 til 415 millioner kroner ett år senere.

Vil selge mer

NRK har også solgt eiendommen på Tangen i Kristiansand for 80 millioner kroner. Denne er ennå ikke tatt inn i bøkene fordi salget ennå ikke er realisert.

NRK sitter fortsatt på eiendommer i blant annet Tromsø og Bodø og på Hamar og Elverum.

– Vi kommer nok til å selge mer eiendom fremover og heller leie oss inn for å øke fleksibiliteten. Det er noe vi vurderer og ser på.

NRK betaler for øvrig 20 millioner kroner i årlig leie i Media City Bergen, hvor distriktskontoret har kontrakt til 2037.

Powered by Labrador CMS