Une Bastholm fra MDG i klimaprat under Dagbladets direktesending av Valgboden med Steinar Suvatne som programleder.

Sender direkte fra Løvebakken:
– Åpner hardt, og så øker vi derfra

Dagbladet i gang med valgsendinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I dagene frem mot stortingsvalget inviterer Dagbladet partilederne til daglige debatter og utspørringer under direktesendingene av Valgboden.

Da Journalisten svingte innom Løvebakken foran Stortinget tirsdag, møttes Une Bastholm fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet (AP) til klimaduell.

Partilederne er enige om mye, men ikke alt.

– Er det olja som er problemet? spør programleder Steinar Suvatne.

Han er politisk journalist og leder den politiske avdelingen i Dagbladet, og følger i sporene, og dressjakka, til Oddvar Stenstrøm som ledet sendingene under kommunevalget i 2019.

Bastholm svarer Suvatne:

– MDG er et lite parti og skal vi klare å få til noe som er historisk viktig, så vi er nødt til å være vrange på det området. Og vi håper at Jonas Gahr Støre vil gjøre seg selv historisk på den rette måten. Ikke som statsministeren som stakk hodet ned i sanden, men den som klarte å snu Norge, sier hun.

– Kommer du til å stikke hodet ned i oljesanden? spør Suvatne. Denne gangen er spørsmålet rettet Støre.

– Nei, men jeg er ærlig på at MDG og vi har en ulik tilnærming på hvordan vi skal lykkes med å nå klimamålene, svarer APs partileder.

Etter sending er programlederen fornøyd.

– I Valgboden så åpner vi hardt, og så øker vi derfra. Litt som Jacob Ingebrigtsen, egentlig. Slik var det under denne sendingen også. Vi utfordret Jonas Gahr Støre på hvilken forskning han egentlig lener seg på i oljepolitikken, og vi fikk Une Bastholm til å innrømme at hun lover for mye. Det ble en veldig god sending, synes vi.

Steinar Suvatne leder Valgboden.
Frem til valgdagen kan forbipasserende se Dagbladets direktesendinger av Valgboden. Her har det samlet seg flere familier og skoleklasser.
Kommentatorene Martine Aurdal og Geir Ramnefjell gir terningkast på politikernes innsats i debatten. Jonas Gahr Støre fikk terningkast 4 og kritikk for å være litt tilbakelent under debatten, mens Une Bastholm fikk en 5 og er dermed dagens debattvinner. – Både Bastholm og Støre klarte seg veldig godt. De fikk sterke terningkast fra våre kommentatorer fordi de kunne temaet godt og argumenterte sterkt, sier Steinar Suvatne til Journalisten.
Dagbladets Julie Tran tar imot spørsmål fra tilskuere. Her står hun med Frode. Han er ungdomskolelærer og har med seg åttendeklassinger fra Frydenberg skole.
– Jeg mener at vi har bedre klimapolitikk, og at vi kommer raskere til null utslipp med vår politikk enn Bastholm gjør med sin, sier Støre under sendingen.
– Jonas, vi kan ikke velge i hvilken tid vi lever i. Jeg er helt sikker at vår tid krever av oss at vi er modige og gjør alt vi kan for å bremse en klimakrise som vi vet rammer barna våre, barnebarna dine og verdens fattigste aller mest, sier Bastholm til Støre i starten av duellen.
Powered by Labrador CMS