Med historien om åtte år gamle kreftsyke Alkeo vant Kyrre Lien klassen nyhetsvideo. Foto: Kyrre Lien.

Kyrre Lien laget årets nyhetsvideo

Lien tar to priser i kategorien mens Martin Slottemo Lyngstad gjør samme i kategorien årets reportasje.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kreftsyke Alkeo (8) har fått en svulst i hodet. Familien dro til Norge og håpet å få opphold, men til tross for den alvorlige sykdommen skal de sendes tilbake til Albania. Til et land hvor helsevesenet beskrives som katastrofalt.

Kyrre Lien har gjort foto, redigering og intervjuer i reportasjen som er publisert på VGTV.

«Møtet med Alkeo forteller om en aktuell problemstilling, på en måte som umiddelbart griper seeren. Fotografen har fått nærkontakt med gutten som risikerer å bli sendt ut av landet. Han filmer og intervjuer gutten på barnets eget nivå, ikke ovenfra og ned. Det er sterkt å høre barnets egne beskrivelser av frykten for å flytte fra tryggheten han lever i og frykten for å ikke ha et sted å bo. Alkeos ord får lov til å leve uten en forteller- stemme som dominerer. Det er sterkt å bli påminnet om hvor dramatisk situasjonen oppleves for disse barna. Fotografen blir selv en aktør med sitt perspektiv. Elegant og intelligent løst.»

Sjekk vår dekning av Årets bilde:

Hvordan velges Årets Bilde. Vi fikk være med på litt av juryeringen

Dette er årets bilde!

Bjørn Delebekk tok årets sportsbilde

Dette er årets beste nyhetsbilde

Det beste bildet fra norsk dagligliv

Steiro: Betyr enormt mye for VG

Andrea Gjestvang tok årets portrett

Anton Ligaarden er årets videojournalist

Kyrre Lien laget årets nyhetsvideo

Dobbelt til NRK i dokumentarklassen

 

Eksklusiv tilgang

Lien stakk også sammen med andreprisen sammen med Helene Skjeggestad for reportasjen «Fanget under bakken» for Aftenposten.

I saken blir seerne tatt med i bomberom og kjellere under Donetsk i Øst-Ukraina som er fulle av innbyggere som søker tilflukt fra bombeangrepene.

«Fotograf og reporter har fått en eksklusiv tilgang til et bomberom i Donetsk, hvor vi nærmest føler fukten i veggene og kjenner på den dystre stemningen. Reportasjens store styrke er det visuelle uttrykket, med stillestående bilder som viser at fotografen har turt å ta et modig valg. Reporterens tilstedeværelse er viktig, men juryen opplever at dette grepet blir i overkant mye brukt.» skriver juryen om reportasjen.

Tredjeplassen gikk til Adresseavisens Åge Winge for hans reportasje «Flukten i Røszke», bedre kjent som «Jenta i den gule genseren». Hele reportasjen er filmet med Winges iPhone 6 og har høstet flere lokale priser allerede.

Her kan du lese om hvordan Winge arbeider med mobiltelefonen.

«En reportasje hvor juryen gripes av tilstedeværelsen, samtidig som det var uenighet om bruken av virkemidler. Musikken og det faktum at det kun er den sterkt følelsesladde reporteren selv som blir intervjuet om situasjonen, oppleves som feil i nyhets- kategorien. Juryen inngikk et kompromiss om å gi 3. pris på grunn av den sterke visuelle formidlingen av en faktisk nyhets- hendelse, og fordi den utfordrer nyhetssjangerens virkemidler.»

Espen Bakken har stått for redigering.

Beste reportasje

Martin Slottemo Lyngstad og Miriam Lund Knapstad i Aftenposten vant klassen videoreportasje for reportasjen om «Odvar & Molle».

Da Odvar Omland ble alene igjen i huset, måtte måltider spises i ensomhet. Det var ingen å dele seng med. Alt føltes tomt, men han bestemte seg: – Jeg skal klare å leve et meningsfylt liv alene i dette huset. Jeg skal lage min mat, besøke min kone og ta henne med på kjøreturer.

Deretter opprettet han en Facebook- profil, der han begynte å dele erfaringer fra sin nye hverdag. Om minnene, savnet og livet videre med en dement kone.

Fra Odvar og Molle. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

«Her kommer vi tett på en rørende kjærlighetshistorie som er godt fortalt og vakkert fotografert. En bemerkelsesverdig mann kjemper for å bevare samlivet med sin demente kone. Hans kjærlighet og pågangsmot skildres med humor og varme. En historie som er fortalt en rekke ganger før oppleves likevel som ny og original.» skriver juryen.

Andreplassen går til Katinka Hustad for hennes reportasje om «Mei».

Mer enn 60 millioner kinesiske barn, nesten hvert femte, lever adskilte fra sine foreldre. I fjellandsbyen Hangsha drømmer Mei Shi Long (13) om å bli sangerinne. Hun ser foreldrene sine én gang i året. Mens de arbeider i tekstil- og elektronikkfabrikker ved kysten, jobber Mei hardt på skolen fra seks om morgenen til elleve om kvelden. Hun jobber for å få den muligheten hennes foreldre aldri fikk – en utdanning.

«En vakker og stemningsfull historie om Mei fra Kina, som gir oss et inspirerende innblikk i en ellers lukket verden på en kinesisk kost- skole. Meis egne skildringer er sterke, men denne filmen bæres av bildene. Enkle komposisjoner, nære som et fotografi. En poetisk framstilling av en hverdag så ukjent for oss, fengslende fortalt gjennom en jente, hennes omgivelser, hennes ord og sang.»

Martin Slottemo Lyngstad tar også tredjeplassen. Denne gangen sammen med frilanser Sindre Leganger for Aftenposten-reportasjen «Dommedagshelvete».

På vei mot verdens undergang finner noen trøst i troen på Gud. Andre håper redningen ligger i et fjell på Svalbard. Det globale frøhvelvet på Svalbard regnes som mat- sikkerhetens høyborg på kloden. Siden det sto klart i 2008, har utenlandske medier gitt det tilnavnet «Dommedagshvelvet» – det som skal redde oss hvis alt går til helvete.

«En sterk visuell fortelling. Intelligent kryssklipping driver historien fremover. Filmen stiller de store spørsmålene som mange har, men som få vet svaret på, og den lar deg dvele i undringen på en finurlig måte. Bilde- komposisjon og klipp overlater mye av tolkningen til seeren og øker engasjementet.» mener juryen.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS