Brigader Arne Opperud sier at formålsparagrafen definerer Forsvarets forum som et fritt og uavhengig fagmedium

Forsvarets forum får sin egen formålsparagraf

– Definerer formålet med Forsvarets forum som et fritt og uavhengig fagmedium.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum har lenge vært redigert etter Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten, men nå har bladet også fått sin egen formålsparagraf.

Den nye formålsparagrafen setter ambisiøse mål for bladet om å øke kunnskapen om Forsvarets virksomhet og sikkerhetspolitikk gjennom saklig, kritisk og uavhengig journalistikk, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Utgiver setter også tydelige mål om at Forsvarets forum skal nå ut i den brede offentlighet og sette dagsorden i samfunnsdebatten med sin journalistikk.

Definerer formålet

– Å definere formålet med en utgivelse gjennom formålsparagrafen er et av de viktigste områdene en utgiver har ansvar og beslutningsmyndighet for, sier brigader Arne Opperud i pressemeldingen.

Opperud er sjef for Forsvarets fellestjenester og utgiver av Forsvarets forum.

Opperud sier at redaktørens rolle tidligere kun var beskrevet i dokumentet «Instruks for sjef Forsvarets forum».

– Nå har vi endelig fått på plass en helt egen formålsparagraf, som definerer formålet med Forsvarets forum som et fritt og uavhengig fagmedium.

Han får også støtte fra sin sjef:

– Jeg ser på journalistikken i Forsvarets forum som et svært viktig bidrag til å gjøre Forsvaret bedre. En fri og uavhengig presse er en viktig del av demokratiet Forsvaret skal beskytte, sier Eirik Kristoffersen, general og forsvarssjef.

– Svært positivt

Formålsparagrafen er blitt utformet med hjelp av innspill fra Fagpressen og Norsk Redaktørforening, andre fagpresseredaktører, sjefen for forsvarsstaben og forsvarssjefens kommunikasjonssjef.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen, sier i pressemeldingen at det er svært positivt at Forsvarets forum nå har fått en formålsparagraf som så tydelig slår fast bladets og redaktørens uavhengighet og forankrer den journalistiske virksomheten i både Medieansvarsloven og Redaktørplakaten.

– Det vitner om at forsvarsledelsen har forstått verdien av uavhengig og kritisk journalistikk også på eget fagområde, sier Jensen.

Forsvarets forum sin nye formålsparagraf

  • Redaksjonen i Forsvarets forum skal ha en fri og uavhengig stilling i tråd med Lov om redaksjonell uavhengighet og ansvar i redaktørstyrte journalistiske medier og Redaktørplakaten. Redaksjonen skal forplikte seg på prinsippene for god presseskikk, slik disse er nedfelt i Vær Varsom-plakaten.
  • Forsvarets forum skal øke kunnskapen om Forsvarets virksomhet og interessen for forsvars- og sikkerhetspolitiske temaer gjennom saklig, kritisk og uavhengig journalistikk.
  • Forsvarets forum skal bidra til engasjement og debatt rundt forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål. Forsvarets forum skal ha som ambisjon å formidle stoff av allmenn interesse og å nå ut i den brede offentlighet.
  • Mediet skal bygge tillit og troverdighet i Forsvaret, og skal ha som mål å sette dagsorden i samfunnsdebatten.
  • Forsvarets forum sine målgrupper er ansatte i Forsvaret, vernepliktige som avtjener førstegangstjeneste, reserveoffiserer, veteraner, pensjonister fra Forsvaret, offentlig forvaltning, media, og alle som er interessert i Forsvaret, samt forsvars- og sikkerhetspolitikk.
  • Forsvarets forum er medlem i Fagpressen.
Powered by Labrador CMS