Riksrevisjonen vil granske NRK.

Reagerer på Riksrevisjonens NRK-gjennomgang

Statlig overtramp, mener NJs leder. NRKJ krever kontrollen trukket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRKJs leder Sidsel Avlund sier hun ble oppgitt da hun hørte at Riksrevisjonen har varslet kontroll av NRKs arbeid med presseetikken.

– Jeg mener journalistenes uavhengighet er grunnlaget for det vi driver med. Samtidig er redaktørens ansvar for redaksjonelle vurderinger helt tydelig, sier hun til Journalisten.

Det var fredag at Dagens Næringsliv avslørte at Riksrevisjonen varsler utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk.

Må trekke varsel

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bekrefter at han har mottatt brev med varsel. Et brev som har overrasket ham.

– Jeg har aldri hørt på maken, sier tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold til Dagens Næringsliv og legger til: Ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med.

 NRKJ forventer nå at Riksrevisjonen trekker sitt ønske om den utvidede kontrollen.

– NRK-journalistenes redaksjonelle vurderinger skal ikke kontrolleres av en statlig institusjon, sier hun.

Bør ikke skje

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag mener det er oppsiktsvekkende og beklagelig at Riksrevisjonen skal vurdere om NRK har overholdt presseetikken.

– Med all respekt for Riksrevisjonen: Den har ikke, og bør ikke ha, verken kompetanse eller ambisjoner om å granske om mediene overholder de etiske og metodiske retningslinjene. Det  følger av en normal forståelse av begrepet uavhengige medier. Vi skal være uavhengige av både statlige og andre maktutøvere, sier Spence som er glad for at NRKs egne journalister har reagert raskt og kontant mot det han mener er et «statlig overtramp».

Blir ikke noe av

 Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til Journalisten at Riksrevisjonen ikke har noe med å vurdere presseetikken i NRK, noe han mener revisjonen selv burde ha skjønt.

Jensen viser til at det finnes både lover og plakater som sier at utenforstående ikke skal blande seg bort i hvordan redaktørene utøve sitt etiske arbeid.

– Da kan i hvert fall ikke revisjonen gjøre dette, sier han.

Jensen foreslår eksperimentet med å blanke ut NRK og Norge fra setningen og fortalt om en statlig public serviceselskap hvor et statlig organ skal kontrollere etikkarbeidet.

– Hva høres det ut som da. Jo, som et land vi ville spurt oss om er et ordentlig demokrati.

Generalsekretæren sier han tror noen i revisjonen har hatt en dårlig dag, bommet litt og ikke skjønt helt hva de har satt i gang. Jensen tror det ikke blir noe av revisjonen.

– Det ville overrasket meg veldig. Har de virkelig tenkt å gjennomføre det og ingen stopper dem, har man endret spillereglene i medielandskapet.

Avviser etikkontroll

Riksrevisjonen melder fredag ettermiddag at de ikke skal vurdere eller granske pressetikken i NRK eller annet som ligger innenfor kringkastingssjefens redaksjonelle frihet.

Ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen Therese Johnsen forklarer at Riksrevisjonen har igangsatt en undersøkelse for å vurdere eiers og styrets oppfølging av at NRK har god internkontroll og forsvarlig virksomhetsstyring. Riksrevisjonens undersøkelse vil omfatte Kulturdepartementets og NRKs styrets kontrollansvar overfor selskapets ledelse, herunder at selskapet har systemer, rutiner og retningslinjer som sikrer at NRK når sine mål.

– Riksrevisjonen vil fortsette undersøkelsen som planlagt, og vi vil i fortsettelsen tydeliggjøre skillet mellom styrets ansvar og den redaksjonelle friheten, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS