Kjersti Sortland er ansvarlig redaktør for Budstikka. Foto: Eskil Wie Furunes

Kommunen holdt tilbake svar på Budstikkas innsynskrav

Ville informere politikerne først.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da Budstikka i oktober ba om innsyn i antall arbeidsmiljølovbrudd i Asker kommune, fikk de ikke tall fra kommunen, men invitasjon til et møte i formannskapet i desember.

Der orienterte kommunens HR-sjef kommunepolitikerne om tallene, omtaler avisa selv.

Først 6. desember, tre dager etter møtet, mottok journalisten bak henvendelsene et dekkende tallmateriale, skriver avisa.

– Håpløst

Jurist og rådgiver Kristine Foss i Norsk Presseforbund er svært kritisk til framgangsmåten:

– For det første burde dere fått tallene før de ble lagt frem for politikerne, og definitivt fått det da det ble lagt frem. Det er helt håpløst håndtert og virkelig graverende. Brudd på arbeidsmiljøloven er viktig informasjon samfunnet har krav på å få vite om, sier Foss til Budstikka.

Også Budstikkas ansvarlige redaktør Kjersti Sortland reagerer:

– Her er offentlighetsloven helt klar. Samme hvilken innbygger i Asker som hadde bedt om tallene, skal kommunen så fort som råd gi det til den som spør. Også når lokalavisa spør på vegne av innbyggerne. Det skal ikke være opp til en HR-ansvarlig eller etatsleder å finne ut om det kan være lurt å gi en egen versjon til politikerne først, sier Sortland til Journalisten.

Beklager

Avisa omtaler selv at medieansvarlig Jon Bakkerud i Asker kommune beklager.

– Her har ikke vi fulgt opp godt nok. Ingenting av dette hadde til hensikt å unnlate offentligheten. Dette er ikke sånn vi ønsker å fremstå, sier Bakkerud ifølge Budstikka.

Sortland sier seg glad for at kommunen innrømmer at de kan ta lærdom av saken.

– Jeg opplever at man har skjønt at dette ikke går an å gjøre. Så tenker jeg også at saken viser at det er viktig at organisasjonslivet i norsk presse fungerer, at vi har et offentlighetsutvalg, en redaktørforening og et journalistlag som påpeker når brudd blir begått, sier Sortland.

Powered by Labrador CMS