Leder i NJ-frilans Audun Hasvik annonserer at de er klare for å gjennomføre en ny stor kartlegging av redaksjonelle frilansere.

Klart for stor frilans-kartlegging: – Veldig spent

Henter inn data fra alle redaktørstyrte norske medier.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ), med støtte fra Fritt Ord, skal gjennomføre det som sannsynligvis er den største frilanskartleggingen som har blitt utført i Norge.

NJ skal samle inn data fra alle redaktørstyrte journalistiske medier i landet og få oversikt over hvor mye frilansere produserer av redaksjonelt materiale.

– Jeg er veldig spent på denne kartleggingen. Den vil gi tall på hvor stor andel frilansstoffet utgjør av produksjonen i mediene, og hvor avhengige mediene er av frilansere. For det vet vi ikke, sier Audun Hasvik, leder i NJ Frilans til Journalisten.

Klargjøres i 2022

Ifølge Hasvik er den viktigste årsaken til at de gjennomfører kartleggingen å innhente mer kunnskap om frilansere, for så kunne jobbe fagpolitisk og strategisk med å bedre frilansernes levekår.

Kartleggingen vil hente informasjon om blant annet hvilke medier og medietyper som bruker frilanssaker, stoffområde, byline (tekst/foto/grafikk), kjønn, kildenes geografiske nedslagsfelt, opplagstall og lesertall.

Datagrunnlaget hentes fra januar 2017 til november 2021. Fritt Ord betaler for innsamlingen av grunnlaget, mens Infomedia vil analysere råtallene på vegne av NJ.

– Som tillitsvalgt syns jeg det er utrolig godt å få til dette her, sier Hasvik og tilføyer at han håper å kunne få inn resultatene i første kvartal av 2022.

Tjener dårligere

I 2019 presenterte medieforskerne Anders Graver Knudsen og Birgit Røe Mathisen en frilansundersøkelse som viste at over halvparten av norske frilansere tjener under 250.000 kroner på frilansoppdrag i året, samtidig som at 1 av 5 som lever 100 prosent av frilansarbeid tjener det samme.

Kun 22 prosent av frilanserne ligger dermed over den gjennomsnittlige bransjelønnen for journalister, som lå på 620.671 kroner da undersøkelsen i 2019 ble gjennomført.

I tillegg oppga flere frilansere at de ikke tar seg feriedager, og kun 36 prosent oppga at de tar 4 uker ferie eller mer.

– Dette er ikke holdbart. Jeg er ikke fornøyd før frilansere stort sett har tilsvarende lønn som det fast ansatte har, sier Hasvik.

Powered by Labrador CMS