SV ønsker å gi Posten flere oppgaver for å hindre stans i postombæringen i landet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

SV vil gi Posten nye oppgaver for å sikre postombæring

Levering av dagligvarer, medisiner og tilsyn av eldre kan være aktuelt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rasjonalisering har redusert antall ansatte med ansvar for tradisjonelle posttjenester med 20.000 på 20 år, og nye kutt står for døren om Posten får ja til postombæring annenhver dag, skriver Klassekampen.

Det ønsker SV å hindre.

– Vi vil sette ned et offentlig utvalg som skal komme med forslag til andre selvfinansierende oppgaver enn tradisjonell postombæring, sier stortingsrepresentant Arne Nævra.

Han mener Postens leveringsnett landet rundt bør kunne brukes til andre tjenester.

– Samtidig som volumet av tradisjonelle brev går ned, går behovet for levering av varer og tjenester hjem motsatt vei, sier han.

Partiet har undersøkt hvordan posten i andre land har fått flere bein å stå på. I Frankrike står posten for medisinutlevering, henting og levering av bøker og filmer og tilsyn av eldre. I Finland har de testet ut besøk og assistanse til eldre, levering av mat og plenklipping. Også Nederland tilbyr matlevering, mens Tyrkia tilbyr bibliotektjenester for funksjonshemmede og eldre.

Brevmengden har falt fra nær 1,7 milliarder i 1999 til en forventet mengde på rundt 400 millioner neste år. Samferdselsdepartementet vil snart komme med forslag til ny postlov.

Powered by Labrador CMS