Christian Blooms tegning av jordkloden som et kroonavirus er vinner av Årets avistegning.
Christian Blooms tegning av jordkloden som et kroonavirus er vinner av Årets avistegning.

Christian Bloom har tegnet Årets avistegning

Ingen fanget denne helt unike og skremmende perioden vi står midt oppe i like godt som årets vinner, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Christian Blooms tegning «World War C» av jordkloden som et koronavirus, er kåret til Årets avistegning.

– Mange har tegnet koronaviruset som en jordklode. Viruset kjenner ingen landegrenser og trusselen er global. Men årets vinner gjorde det først. Og er av dem som har gjort dette best, sa juryleder Sarah Sørheim fra scenen.

Tegningen ble publisert i VG Helg.

Setter standarden

Årets avistegning skal synliggjøre tegningen som et eget journalistisk uttrykk i trykte medium og på nett. I år ble den delt ut digitalt under konferansen Medieleder 2021, arrangert av Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening, på Pressefrihetens dag.

Årets avistegning-vinner Christian Bloom sammen med juryleder Sarah Sørheim.
Årets avistegning-vinner Christian Bloom sammen med juryleder Sarah Sørheim.

Svært mange av årets innsendte bidrag handlet om koronapandemien. Juryen mener ingen fanget denne helt unike og skremmende perioden vi står midt oppe i like godt som årets vinner.

– Han klarer også gjennom farge- og metaforbruk å fange den følelsen av undergang og dommedag som mange av oss har kjent på det siste året. Og som kanskje er noe vi har til felles med dem som levde gjennom andre verdenskrig eller den kalde krigens atomtrussel. Situasjoner der det har føltes skremmende naturlig å stille spørsmålet: er dette slutten på sivilisasjonen slik vi kjenner den? sa Sørheim og fortsatte:

– Tegningen er lekker og urovekkende på samme tid. Den spiller på vår reelle frykt for undergangen, og allerede i mars 2020 - da den ble tegnet - satte årets vinner standarden for hvordan dette skal gjøres.

Tegnet bildet før saken var skrevet

Det kjente bildet av koronaviruset ble en raskt en metafor på pandemien. Bloom innså at han kunne manipulere bildet til å si noe mer og la til atomsopper og jordkloden. Han tegnet bildet og ventet på at noen skulle skrive en sak som hadde noe med viruset å gjøre.

– Jeg prøver å finne enkle visuelle metaforer som treffer, kommuniserer og videreformidler en stemning . Da det dukket opp en sak i VG Helg smalt jeg den bare igjennom, sier avistegneren til Journalisten.

Å vinne Årets avistegning igjen synes han er stas.

– Det er utrolig sterkt finaleheat. De andre nominerte er strålende tegnere alle sammen. Norge har utrolig gode avistegnere så det er en enorm ære å hevde seg.

Bloom stod også bak årets avistegning i 2017. Da med tegningen av Donald Trump i bleie.

Prisen deles ut annet hvert år av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Tegninger fra perioden 2019 og 2020 har kunnet delta i årets konkurranse.

Juryen har bestått av Sarah Sørheim, (NTB, juryleder, NRs representant), Hege Ulstein (Dagsavisen, NJs representant), Stig Jakobsen (iSteinkjer/iTromsø, MBLs representant) og Bianca Boege (Avistegnernes Hus, avistegnernes representant).

Powered by Labrador CMS