Illustrasjonsfoto fra TV 2 Nyhetskanalen. Foto: Kathrine Geard

Klubb 2: Til retten om nødvendig

Journalistene i TV 2 vil forsvare sin pensjonsavtale med alle lovlige midler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TV 2-ledelsen ønsker å gå over til innskuddbasert pensjonsordning for de ansatte. Hovedårsaken er at denne typen pensjonssparing innebærer lavere og mer forutsigbare innbetalinger for bedriften. De ansatte stritter imot, og journalistene i TV 2 er villig til å kjempe hardt for å forsvare dagens ytelsesbaserte pensjonsavtale.

– I tariffavtalen vår er det en formulering om at TV 2 ikke kan redusere sine innbetalinger til pensjonsordningen i perioden avtalen gjelder for, sier leder av Klubb 2, Baard Zakariassen.

Vedlegg til tariffavtalen

Selve pensjonsavtalen ligger som et vedlegg til tariffavtalen mellom Norsk Journalistlag og TV 2.

– NJ mener helt klart at formuleringen forplikter, og at den er beskyttet av tariffavtalen. TV 2 mener det ikke er tilfelle.

– Står det konkret at TV 2 ikke kan endre type pensjonsavtale?

– Nei, det står ikke spesifikt. Ledelsen har nektet å gi oss garantier mot endringer, så det kan komme. Da skal vi i tilfelle ta den fighten, sier Zakariassen.

Varsler krig

Torsdag uttalte Klubb 2-lederen til Journalisten.no:

«Å tukle med pensjonen vår er å be om krig. Det håper jeg ledelsen nå har skjønt.»

– Det har vi sagt tydelig fra om, og det har medlemmene gitt tydelig uttrykk for. Det kommer til å bli jævlig vanskelig for TV 2 å få gjennomført en endring av pensjonsavtalen.

– Hvilke virkemidler har dere?

– Jeg regner med at mange av de ansatte vil reagere på egenhånd. Mediene har vist stor interesse for pensjonssaken, både hos oss og hos andre. Klubben er bundet av fredsplikt, og kan ikke oppfordre til aksjoner. Men bortsett fra det, så er rettsvesenet en naturlig vei.

Norsk Journalistlag vil være TV 2s motpart i en eventuell rettstvist om pensjonsordningen. NJ har til nå ikke vært involvert i noen rettslige tvister om tjenestepensjon. Organisasjonen og TV 2 er uenige om TV 2s pensjonsavtale kan endres uten samtykke fra de ansatte og NJ. Temaet har vært diskutert i en rekke tariffoppgjør, uten at saken er blitt satt på spissen.

Ingen kommentar

– Vi har spilt inn en rekke ting overfor klubbene, og skal nå forhandle med dem om dette. Ut over det ønsker jeg ikke å gi noen kommentar. Jeg ønsker ikke å forhandle gjennom mediene, sier konserndirektør Rune Indrøy i TV 2.

Han er heller ikke villig til å gi noen vurdering av pensjonsavtalens status i forhold til tariffavtalen med NJ.

Powered by Labrador CMS