Klubbleder Janne Birgitte Prestvold i Fædrelandsvennen.

Opprørte journalister etter Viggo Kristiansen-publisering:
– Et unisont journalistkorps har reagert ganske kraftig

Klubbleder forteller om sterk kritikk mot Fevennen-ledelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Saken oppdatert med tilsvar fra sjefredaktør Eivind Ljøstad.

Fædrelandsvennens publisering av et brev der Viggo Kristiansen takker hjembyen, har skapt sterke reaksjoner i Kristiansand.

Både fra leserhold og internt i redaksjonen, kunne Journalisten fortelle tidligere mandag.

Innad har diskusjonen gått om hvorvidt det var riktig å publisere brevet uten å sette det inn i noen journalistisk kontekst.

Klubbleder for de NJ-organiserte (Norsk Journalistlag) i avisas redaksjon, Janne Birgitte Prestvold, forteller nå om sterk og unison kritikk mot håndteringen av brevet.

– Vi var flere som reagerte umiddelbart da brevet ble publisert i går, ikke minst på grunn av den formen det hadde, som et brev fra Viggo Kristiansen og bare dét. Det er et unisont journalistkorps som har reagert ganske kraftig på måten dette ble publisert på, og redaktørkollegiets håndtering av publiseringen, sier Prestvold til Journalisten.

– Uberørt av journalisthender

Klubblederen forteller om et allmøte mandag morgen der kritikken ble luftet.

Hun beskriver også at ulike medarbeidere overfor henne har uttrykt at de er forbannet, undrende, opprørte og/eller skuffet over valgene som er tatt.

– Det handler ikke om at vi er imot at Kristiansen skal få fortelle om sine opplevelser, det handler om måten det ble gjort på. Det hadde vært naturlig å lage journalistikk på saken. I det minste burde vi fått med i historien at vi har ønsket å gjøre intervju, men at han ikke har ønsket å la seg intervjue, sier klubblederen.

– Sånn saken ble stående, så det ut som en nyhetssak, samtidig som den er uberørt av journalisthender. Det mener vi er feil. Vår jobb er å drive journalistikk, også når det kommer brev fra Viggo Kristiansen.

– Nå gjenstår det å se hvordan ledelsen agerer på tilbakemeldingene de har fått, og hvordan de har tenkt å rette opp dette videre. Jeg har tiltro til at de har tatt inn over seg det vi har formidlet, sier Prestvold.

– Er en nyhet

Sjefredaktør Eivind Ljøstad har tidligere bekreftet uvanlig sterke reaksjoner både eksternt og internt om publiseringen.

Etter klubblederens uttalelser sier han til Journalisten:

– Det er to diskusjoner her; det ene er om det var riktig å publisere brevet, og det mener jeg det udiskutabelt var. Så er det en faglig interessant debatt i ettertid, om måten vi tok det ut på. Jeg er glad for at vi har debatt om saken internt, det er en krevende sak og diskusjon rundt den er viktig å ha.

Om at publiseringen så ut som en nyhetssak, svarer Ljøstad:

– Mitt nyhets-gen er iallfall sånn at når Viggo Kristiansen uttaler seg for første gang etter løslatelsen, da er det en nyhet. Uansett hvilken form det kommer i, om det er et intervju eller et brev. Hvordan han har opplevd å komme tilbake til Kristiansand, det er en nyhet.

– Hva tar ledelsen med seg videre fra diskusjonen og reaksjonene?

– Det gjør selvfølgelig inntrykk at vi fikk såpass tydelige tilbakemeldnger om måten saken ble tatt ut på. Så er det sånn i vår verden at det vi har publisert, det har vi publisert. Vi tar diskusjonen med oss i måten vi dekker dette videre på.

Powered by Labrador CMS