FOTO: Det nye styret i Barents Press Norge. Foran fra venstre: Helge Lyngmoe, NRK, Arne Egil Tønset, styreleder, frilanser, Trine Hamran, frilanser. Bak fra venstre: Amund Trellevik, Finnmarken, Morten Ruud, NRK. Foto: Gunnar Sætra

- Presset mot russiske medier øker

Barents Press Norge mener det er grunn til å ta angrepene på ytringsfriheten i Russland mer på alvor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke var mer enn 120 journalister fra Norge, Russland, Sverige og Finland samlet til årsmøte i Barents Press International i den russiske byen Apatity, sør for Murmansk.

Blant temaene som ble diskutert over de to dagene samlingen foregikk var den stadig vanskeligere situasjonen russiske journalister og medier arbeider under. I tillegg sto også vestlige journalisters vanskeligheter med å få arbeidsvisum til landet høyt på agendaen.

Trangere kår

Tidligere NRK-korrespondent Arne Egil Tønset er nyvalgt leder av norske Barents Press. Han mener det mer enn noen gang er behov for å se på presset mot ytringsfriheten.

– Det er et økende press på mange russiske medier, hvor myndighetene vil tvinge igjennom en politisk dagsorden ved å forsøke å bruke journalister som redskap, sier Tønset i en pressemelding.

Tønset forteller videre at det også er blitt stadig vanskeligere for utenlandsjournalister i Russland, også for norske journalister.

Tungvint ordning

Journalister fra andre land må ha presseakkreditering som utstedes av det russiske utenriksdepartementet. Dette kommer i tillegg til journalistvisum.

Akredditeringen har maks tre måneders varighet og gis bare unntaksvis til frilansere. Søknaden om en slik klarering skal blant annet inneholde informasjon fra arbeidsgiver om hvilke artikler som skal publiseres fra Russland.

– Barents Press Norge vil fortsette å jobbe for avskaffing av akkrediteringsordningen for utenlandske journalister i Russland. I 2014 er det også Norges tur å arrangere Barents Press Internationals årsmøte, og det skal for første gang avholdes i Kirkenes neste vår, sier Tønset.

Powered by Labrador CMS