– Jeg er utrolig beæret og ydmyk over å høre at Bellingcat har blitt valgt til å motta årets Anne Jacobsens minnepris, sier Bellingcat-grunnlegger Eliot Higgins.
– Jeg er utrolig beæret og ydmyk over å høre at Bellingcat har blitt valgt til å motta årets Anne Jacobsens minnepris, sier Bellingcat-grunnlegger Eliot Higgins.

Bellingcat vinner Anne Jacobsens minnepris

«I kampen mot løgn og usannheter er det inspirerende at Bellingcat finnes. Vi er stolte over å kunne hedre deres arbeid,» skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge juryen for Anne Jacobsens minnepris ble Bellingcat tildelt prisen for sin imponerende innsats for transparent og pålitelig journalistikk. 

Dette er andre gang prisen deles ut. Kjersti Løken Stavrum fra Stiftelsen Tinius har ledet juryen. 

Juryen roser Bellingcats nyskapende journalistiske virksomhet: 

«Bellingcat representerer fremtiden for gravejournalistikk. Ved banebrytende teknologi har de funnet svar på viktige spørsmål og dessuten fremmet en kultur for samarbeid og åpenhet. Deres faktabaserte journalistikk og transparens har omdefinert medielandskapet. Bellingcat har rett og slett hevet listen for hva man kan forvente fra verdensledende gravejournalistikk. I kampen mot løgn og usannheter er det inspirerende at Bellingcat finnes. Vi er stolte over å kunne hedre deres arbeid.»

Ukraina-database

 Juryen fremhever spesielt Bellingcats Ukraina-database som ble etablert allerede den første dagen av den russiske invasjonen. 

Juryen bemerker også at Bellingcat har kastet lys over viktige spørsmål som nedskytingen av Malaysia Airlines Flight MH17 og forgiftningen av den tidligere russiske spionen Sergei Skripal i tillegg til hendelser i den syriske borgerkrigen, blant annet.

Grunnleggeren av Bellingcat, Eliot Higgins, er stolt over å få prisen:

 – Jeg er utrolig beæret og ydmyk over å høre at Bellingcat har blitt valgt til å motta årets Anne Jacobsens minnepris. Denne prestisjetunge anerkjennelsen er et prov på den utrettelige innsatsen vårt team og internasjonale miljø legger ned for å videreutvikle open-source etterforskning og fremme åpenhet og ansvarlighet over hele verden, sier han i en pressemelding. 

– Å motta Anne Jacobsens minnepris er ikke bare en validering av Bellingcats arbeid, men også en mulighet for oss til å fremheve viktigheten av å styrke borgerjournalister og aktivister med å tilgjengeliggjøre innovative verktøy og teknikker som gjør dem i stand til å avdekke sannheten, forsetter Higgins.

I 2022 ble Maldita.es fra Spania tildelt prisen for faktasjekkingsinitiativet #UkraineFacts. 

Hedret minne

Prisen ble stiftet for å hedre minnet om Anne Jacobsen, som brått gikk bort i januar 2022. Prisen ble muliggjort av flere bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner tilknyttet Media City Bergen og Anne Jacobsen.

Vinneren får 100.000 norske kroner. Den offisielle prisutdelingen finner sted under Media City Bergens Future Week-konferanse 8. juni.

Minneprisens komité består av følgende medlemmer:

Kjersti Løken Stavrum, daglig leder i Tinius Stiftelsen; Øyulf Hjertenes, direktør i Schibsted og styreleder i Media City Bergen AS; Ragnar Christensen, tidligere distriktsredaktør i NRK Rogaland; Leif Ove Larsen, professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen; Are Tverberg, teamleder i TV 2; Petter Ole Jakobsen, innovation officer hos Vizrt og tidligere styremedlem i Media City Bergen AS; Geir Terje Ruud, eier og grunnlegger av Ruud & Company; Charlotte Vindenæs, communication & event manager i Media City Bergen AS (administrativ bistand), Helge O. Svela, daglig leder i Media City Bergen AS (administrativ bistand).

Powered by Labrador CMS