Bergens Tidende-journalister vant journalist=pris for cruise-saken

Tildelt Gullparaplyen av Bergen Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I helgen ble det delt ut journalistpriser i Bergen Journalistlag (BJ). Journalistene Eystein Røssum, Anders Haga, Rune Christophersen og Lars Kvamme i Bergens Tidende (BT) stakk både av med hovedprisen Gullparaplyen og prisen for årets prosjekt for 2015 for å skrive om den såkalte cruisesaken som endte med tidligere Bergens-ordfører Trude Drevland sorti fra politikken.

«Konsekvensen av god journalistikk er ikke alltid nødvendigvis at publikum står på sidelinjen og jubler. Likevel er det - kanskje mer enn noen gang - viktig at det blir satt av ressurser til en undersøkende journalistikk som gjør at vi også i fremtiden kan fylle rollen som vaktbikkjer i vårt demokrati. At vi er dem som sier fra dersom noen misbruker sin makt, innflytelse. At det er vi som problematisere saker hvor makt og myndighetspersoner kollektivt enes om hva som er riktig. I 2015 utspilte det seg politisk og personlig drama seg i Bergen som byen knapt hadde sett maken- i alle fall i dette årtusenet. En sak som vinneren av årets prosjekt dekket på en forbilledlig måte,» heter det fra juryen.

Les også: Beskylder Bergens Tidende for heksejakt

Hederspris

Hedersprisen fra BJ gikk til frilansfotograf og -journalist Marit Hommedal. Hun ble av juryen beskrevet som pålitelig, en som er en drøm å samarbeide med og som mangler spisse albuer og et markert ego.

«Hun kjenner landsdelen som sin egen bukselomme etter 35 år i en helt spesiell jobb har hun sett de fleste politisperringer og flørtet med de fleste ferjebillettører. Myk og beskjeden – men også en tøffing. Hun tar ikke skrekken av å sitte værfast i orkan i Nordsjøen og har vært farlig nær terrorbombene i datidens borgerkrig på Sri Lanka. Med mer,» uttalte juryen, som fortsatte:

«Hederprisen går til en person som er et forbilde for alle i bransjen. Setter alltid objektet foran seg selv. Hun er profesjonell og giret på å ta det beste bildet hun noen gang har tatt selv om den hun stiller skarpt på er en foreningsdame i Den indre sjømannsmisjon, en dølahest på arbeid i laussnøen eller en Bruce Springsteen på norgesvisitt. Hun har bevart fotografbarnet i seg  og kommer sikkert til å gjøre det så lenge hun klarer å trykke på avtrekkeren.»

Talent

Bergensavisens (BA) journalist Aina Fladset mottok Sølvparaplyen for å ha blitt kåret til den nyopprettede prisen Årets unge talent. Den 24 år gamle BA-journalisten leverte alene over 200 tekster til papiravisen i fjor, medregnet bidrag sammen med andre har hun bidratt til nær 300 saker. Fladset er den sist faste ansatte i BAs redaksjon.

«Journalisten har en meget god evne til å vinne tillit hos kilder. Hun skriver godt og vet å bruke offentlighetsloven når hun går på nyhetsjakt i postlistene,» heter det fra juryen, som fortsetter:

«Årets vinner har jobbet frem noen av de sakene vi husker best fra BA i 2015. Hun har minst to ganger vunnet kampen for innsyn i dokumenter Bergen kommune ønsker å holde hemmelig. Hun fikk avdeling for sosial, bolig og områdesatsing til å utarbeide en liste over hvor mange av de bebudede lekeplassene i kommunen som var blitt rustet opp som lovet. Hun avslørte at bare 34 av 87 av prosjektene var ferdigstilt.»

Powered by Labrador CMS