I tillegg til de tradisjonelle 1. mai-demonstrasjonene, var det flere grupperinger i Berlin som demonstrerte mot korona-tiltakene. Bildet er ikke fra angrepet på teamet til ZDF.
I tillegg til de tradisjonelle 1. mai-demonstrasjonene, var det flere grupperinger i Berlin som demonstrerte mot korona-tiltakene. Bildet er ikke fra angrepet på teamet til ZDF.

Demonstranter angrep TV-team i Berlin

Fem ble skadd, fire måtte til sykehus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fem personer ble skadd da femten forkledde demonstranter gikk til angrep på et tv-team fra den tyske fjernsynskanalen ZDF under 1. mai-feiringen i Berlin. Fire av de fem skadde måtte til sykehus.

Fjernsynsteamet bestående av i alt sju medarbeidere, deriblant den kjente kabarettartisten Abdelkarim Zemhouteder, var midt i en pause under filmopptak til satireprogrammet «HeuteShow» da de ble angrepet i Rochstraße mellom Alexanderplatz og Hackischer Markt i Berlin sentrum ved 16.30-tiden fredag.

Artisten Abdelkarim Zemhouteder var med i fjernsynsteamet som fredag ettermiddag ble angrepet i Berlin sentrum.
Artisten Abdelkarim Zemhouteder var med i fjernsynsteamet som fredag ettermiddag ble angrepet i Berlin sentrum.

De hadde filmet en såkalt «hygienedemonstrasjon» på Rosa Luxemburgs plass da rundt 15 demonstranter gikk til angrep.

Demonstrantene var forkledd og blant annet væpnet med totenslagere. Ifølge tyske medier var demonstrantene godt organisert med sykler og egen fluktbil. Seks av demonstrantene ble senere arrestert og bragt inn til avhør, men løslatt igjen samme kveld.

Den såkalte «hygienedemonstrasjonen» var arrangert av høyreorienterte konspirasjonsteoretikere, men det var også mange venstreorienterte motdemonstranter tilstede, skriver Berlin-avisen Tagesspiegel.

Politiet ville fram til søndag kveld ikke opplyse noe nærmere om bakgrunnen for angrepet på fjernsynsmedarbeiderne, men Tagesspiegel hevder at de femten som angrep ZDF-teamet skal ha vært fra gruppen med venstreorienterte motdemonstranter.

Påstandene overrasker fordi satireprogrammet «HeuteShow» av mange oppfattes som godt til venstre for midtstreken i tysk politikk og spesielt har en knallhard front mot nynazisme, rasisme og fremmedfiendtlighet.

Sparket lydmann i hodet

Angrepet rettet seg spesielt mot ZDFs kameramann og en lydtekniker, men de verst skadde er tre sikkerhetsvakter som prøvde å hjelpe de to film- og lydmedarbeiderne. Lydmannen ble brutalt sparket i ansiktet og angriperne benyttet slagvåpen, forteller direktør Harald Ortmann i produksjonsselskapet TV United til Tagesspiegel.

Abdelkarim Zemhouteder var med under opptakene 1. mai, men er ikke blant de skadde. På Instagram skrev han at de ble angrepet av en aggressiv gruppe, men at de tross alt hadde lykken med seg.

– Det kunne ha endt mye mer tragisk, skriver Zemhouteder som er full av lovord for politi og ambulansepersonell.

Innenriksministeren tar avstand

Overgrepene mot tv-teamet har vakt stor oppmerksomhet i Tyskland. Innenriksminister Horst Seehofer tar sterkt avstand fra angrepet og sa søndag til nyhetsbyrået DPA at pressefriheten er en søyle i det tyske demokrati.

– Staten garanterer at denne grunnleggende rettighet til enhver tid og ethvert sted blir overholdt, sier Seehofer som også viser til myndighetenes plikt til å beskytte mediemedarbeidere også ved demonstrasjoner.

Begge de to tyske journalistorganisasjonene, DJV og DJU, fordømmer overgrepene og betegner det som et angrep på pressefriheten.

– Hendelsen er et alarmsignal for våre politiske myndigheter, sier DJU-leder Cornelia Berger i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS