Dagbladet, Havnelageret20100219

Dagbladet samler medievirksomheten

Berner Gruppen vil endre vedtektene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag inviterte Dagblad-eier Berner Gruppen til ekstraordinær generalforsamling førstkommende mandag. Til behandling er kun én sak. «Forslag om vedtektsendring av §1 og §7 for neste ekstraordinære generalforsamling.»

Sentralte paragrafer

De to paragrafene regulerer ikke hva som helst, men dreier seg om konsernets formålsparagraf, at Berner skal eie minst 90 prosent av Dagbladet, samt bestemmelser om Dagbladets Stiftelses vetorett på endring av den samme eierbegrensningen. 

Konsernsjef Tore Stangebye i Berner Gruppen avviser imidlertid at det er snakk om å endre eierbegrensningen og at et salg av Dagblad-aksjer er på trappene. Han sier at konsernets medieselskaper skal samles under det nye paraplyselskapet Berner Gruppen Media Holding (BGMH), som igjen skal eie Dagblad-aksjene. 

Omstrukturering

– Dette er en ren intern omstrukturering. Mediaholdningsselskaper er mer i takt med hvordan vi operer. Vi får ett styre og forhåpentligvis mer kontroll. 

Konsernsjefen sier at de nye bestemmelsene vil være slik at BGMH skal eie minst 90 prosent av AS Dagbladet, og at BG igjen skal eie minst 90 prosent av BGMH. Stiftelsens vetorett på å endre denne grensen skal videreføres.

– Substansielt blir det ingen endringer. 

Vil vokse

Etter at Edda Media ble slukt av A-pressen står Dagbladet kanskje mer alene enn noen gang i det norske medielandskapet. Stangebye har tidligere sagt at avisen ønsker partner. Men han avviser at konsernet nå sminker brura for en mulig beiler:

– Nei. Jeg legger ikke skjul på at vårt mål er å bli større enten alene eller sammen med noen. Jeg har ingen illusjon om at en partner bare er interessert i en del av medievirksomheten. 

Støtte

Styreleder Eivind Smith i Dagbladets Stiftelse sier at de ble orientert om endringene på et styremøte fredag. Han sier at vedtektsendringene er tekniske, og at de ikke går mot stiftelsens interesse.

– Vi hadde et godt styremøte på fredag hvor vi fikk forklart endringene, sier Smith. Styret sluttet seg enstemmig til planene.

Han forklarer at hensikten er å «rydde opp» og integrere Berners medievirksomheter i en felles struktur. I dag inngår en selskaper som AS Dagbladet, Db Medialab, Berner New Media og AS Dagbladet - Trykk i konglomeratet under Berner Gruppen.

Smith viser til opplagsmessige og kostnadsbesparende endringer i mediebransjen for å forberede selskapsstrukturen på fremtiden.

– Dagbladet blir alene tilbake. Endringene kan skape grunnlag for samarbeid med andre medier. Det kan realiseres enklere. 

Han understreker at det for stiftelsen er viktig ikke å endre på mandatet de i dag har, i henhold til vedtektene. I tillegg til å ha vetorett på eierbegrensningen, skal stiftelsen godkjenne ansettelsen av sjefredaktør. 

Berner eier i dag 99 prosent i AS Dagbladet, mens stiftelsen eier den siste prosenten. 

Berner Gruppen eies i dag av tidligere Orkla-topp Jens P. Heyerdahl og nærstuende, Torstein Tvenge og nærstående og Horn-familien. 

Powered by Labrador CMS