Innrøm det, Charlo!

KOMMENTAR: Den såkalte “Sexfelle-saken” har med ett blitt mer enn en vond kriminalsak. Nå handler den også i høyeste grad om presseetikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at den av de to tiltalte som for to år siden - som 17-åring - stilte opp til et intervju med Leo Ajkic på Trygdekontoret, fikk 1500 kroner av NRK for jobben.

Dette er ubestridt.

I retten har den asosiale unge mannen forklart at han ble instruert om å rakke ned på nordmenn, ettersom dette passet Trygdekontoret-sendingens tema, som var mannsrollen.

Norske menn er feige og den utenlandske alfahannen kommer til å overkjøre den norske mann i eget land, fortalte 17-åringen skrytende. Og Leo lo. Thomas Seltzer skal også ha ledd, skal vi tro tiltaltes forklaring i retten.

 Tvilsom kildehåndtering, altså. Og en 17-åringen som får betalt for å si det NRK vil at han skal si. Det er slik det ser ut. For lømmelen trengte de 1500 kronene sårt. Det har han forklart. Det lukter kildemanipulering lang vei. Emment. Som ihjelsvetta sedler. Alle kan kjenne det. 

- Neida, fremmøtehonorar og helt vanlig, avfeier NRKs mektige moromann Charlo Halvorsen, når en kritisk journalist fra Dagbladet ringer.  

Nei, min gode NRK-veteran. Dette er helt enkelt og ganske utvilsomt betalingsjournalistikk. 

I min tid i Se og Hør måtte jeg nesten daglig svare på spørsmål om denne formen for journalistikk. Se og Hør var åpne på at de bedrev den. Det er ikke veldig lett å forsvare alltid likevel, men åpenhet gjør det litt enklere.

 I selvrettferdighetens hus på Marienlyst er ryggmarksrefleksen imidlertid  å benekte. Når det ikke funker, så avvis hele problemstillingen! Det er der vi er nå.

 Det er skuffende. Og skremmende.

Og:

 Hvor vanlig er dette “fremmøtehonoraret”, egentlig? Hvor hverdagslig og lite å rope opp for er det i virkeligheten? Vel, Charlo, jeg har blitt intervjuet en rekke ganger av NRK, først og fremst av nyhetsredaksjonene, men også av moroavdelingen. Jeg har aldri blitt tilbudt så mye som et smørbrød.

 Mulig det er noe med meg.

Jeg er jo ikke noe fattig, 17 år gammelt voldskriminelt utskudd, og 1500 kroner hadde uansett ikke vært nok til å få meg til å rakke ned på noen NRK måtte peke ut for meg. Jepp, det er noe med sånne som meg. Bruk heller kildepengene på noen som virker!

 Own up, Charlo! Dette er betalingsjournalistikk. Muligens av verste sort.

(David Stenerud er redaksjonsjef i bladet Mann. Han er tidligere redaktør i Se og Hør og har blant annet arbeidet som journalist i NA24.)

Powered by Labrador CMS