Et privat bilde av Laila Anita Bertheussen er igjen tilgjengelig via NTB. Byrået har også tegner tilstede i rettssaken mot Bertheussen, som startet tirsdag.
Et privat bilde av Laila Anita Bertheussen er igjen tilgjengelig via NTB. Byrået har også tegner tilstede i rettssaken mot Bertheussen, som startet tirsdag.

Ingen enighet mellom NTB og familiemedlem: Tilbyr likevel privat bilde av Bertheussen

Bildet dukket også opp i rettssalen første dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke kunne Journalisten fortelle at et familiemedlem av Laila Anita Bertheussen hadde varslet flere titalls medier om kommende krav for tidligere bruk av et privat bilde av Bertheussen.

Det ble opplyst at NTB jobbet med å få til en fellesavtale for bruk av bildet.

Nyhetsbyrået hadde bildet tilgjengelig for sine kunder i en trettidagers periode fra midten av mars 2019, da Bertheussen først ble siktet for forholdene hun nå er tiltalt for.

Samme begrunnelse

Den gangen ble bildet lastet ned fra en Facebook-konto uten opphavspersonens tillatelse, med bakgrunn i åndsverkslovens åpning for mediebruk av bilder «tilknyttet en dagshending».

Nå har NTB tilgjengeliggjort bildet igjen, selv om de ikke har kommet til noen enighet med Bertheussens familiemedlem, bekrefter visuell leder Christina Dorthellinger Nygaard til Journalisten.

– Vi har valgt å gjøre bildet tilgjengelig igjen, i medhold av åndsverksloven, som tidligere. Vi har formidlet mange saker om rettssaken, men valgte å vente med bruk av bildet igjen til mandagens unike nyhetssak om helseappen som blir en del av bevisføringen, sier Nygaard.

–Vil bildet igjen være tilgjengelig i kun 30 dager?

– Det blir en løpende vurdering, både rettslig og presseetisk, ut fra hvordan ting utvikler seg. Men trolig vil bildet minst ligge tilgjengelig mens rettssaken pågår og fram til domsavigelse, sier Nygaard.

Ikke kommet til enighet

Om kontakten med personen som har varslet pengekrav for all tidligere mediebruk av bildet, sier Nygaard at de fremdeles er i dialog.

I en melding sendt til NTB-kunder mandag ettermiddag, skriver byrået:

«NTB tok på eget initiativ kontakt med opphaver forrige uke for å tilby vederlag for bruken av bildet. Opphaver har presisert pr. e-post at [personen] ikke samtykker til bruken, og at bildet ikke er 'til salgs'. Vi har ennå ikke lyktes å komme til enighet med opphaver. Vi oppfordrer alle redaksjoner til å gjøre en selvstendig vurdering før publisering av bildet.»

Opphavspersonen har ikke besvart Journalistens henvendelser om saken.

Bruker bilde på veske

Tirsdag rapporterer NTB for øvrig at Bertheussen selv har trykket opp bildet og bruker det på ei veske hun har med seg inn i rettssalen.

På den andre siden av veska er det trykket en tekst som tilskrives politiadvokat Thomas Blom:

«…i den videresendte mail fra Bertheussen later det til at hun er i den villfarelse at hun aktivt må motbevise sin skyld. En ber forsvarer om å videreformidle at det er påtalemyndighetens oppgave å søke bevis for både skyld og uskyld og at det er påtalemyndigheten som bærer bevisbyrden.»

Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen.

Powered by Labrador CMS