Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum mener det vil være naturlig for PFU å behandle en eventuell klage på en blogg som ligger underat et redaktørinstitutt. Foto: Birgit Dannenberg
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum mener det vil være naturlig for PFU å behandle en eventuell klage på en blogg som ligger underat et redaktørinstitutt. Foto: Birgit Dannenberg

Blogg felt i dansk PFU

Mener redaksjonelle blogger er nettkommentarer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken ble business.dk felt av Pressenævnet, som tilsvarer Pressens faglige utvalg (PFU) i Danmark, i en klage rettet mot en av sidens blogger. Der slår de fast at blogger sidestilles med ledere og kommentarer.

I uttalelsen fra Pressenævnet heter det blant annet:

«Pressenævnet finder, at det påklagede blogindlæg er et redigeret indlæg skrevet af en af avisens faste bloggere. Nævnet finder herefter, at det påklagede blogindlæg på sidestilles med en leder-/klummeartikel, der omfattes medieansvarsloven og derved Pressenævnets kompetence.»

Uavklart i Norge

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i det norske Presseforbundet mener den danske avgjørelsen ikke vil ha noen umiddelbar effekt på hvorvidt blogger sidestilles med annet digitalt innhold i Norge.

–PFU i Norge har ikke behandlet noen blogg-klager. Vi har derfor ingen praksis å vise til her. Det ville likevel være logisk om vi i Norge betraktet en eventuell liknende sak på samme måte, så lenge bloggen ligger tilsvarende under et medies logo, sier Løken.

Stavrum er forbauset over argumentasjonen sjefredaktør Lisbeth Knudsen benytter til sitt forsfar.

–Hun anser redaksjonell virksomhet på nett som noe eget. Da begynner etikken å skli ut.

Tilsvarende aviskommentar

I tillegg til at bloggen får status som nettkommentar felles den for punktet om samtidig imøtegåelse. En sammenliknbar sak i Norge er blant annet da Dagbladet senest i fjor fikk kritikk for manglende kontroll av fakta i kommentaren Frykt og avsky i LO.

– Det er større takhøyde for meninger i kommentarer. Men fakta må sannsynliggjøres. Ser man på bloggen som en kommentar vil praksisen være lik også her.

Årsaken til hvorfor det ikke har vært noen klager på blogger i Norge vil Stavrum ikke spekulere i. Men så sant en blogg ligger under et redaktørinstitutt vil det være naturlig om om en eventuell klage blir behandlet i PFU.

Powered by Labrador CMS