Olav T Sandnes (t.v.), konsernsjef og sjefredaktør for TV 2, og Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK.

NRK og TV 2-sjefene om Qatar-VM: – Sitter langt inne å gå til boikott

Og sånn bør det være for mediene, mener tv-sjefene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet om boikott av neste års fotball-VM i Qatar ble nylig løftet igjen, etter en analyse hos The Guardian som anslo at 6500 gjestearbeidere har mistet livet i landet siden tildelingen av mesterskapet tilbake i 2010.

Totalen er i realiteten markant høyere, anslår avisa, siden oversikten mangler tall fra flere land med mange gjestearbeidere i Qatar.

Utfordret av redaktør

Bare de siste dagene har flere norske fotballklubber oppfordret Norges Fotballforbund (NFF) til å gå til boikott av mesterskapet.

Da Josimar-redaktør Håvard Melnæs debatterte saken i Dagsnytt 18 i forrige uke, utfordret han i tillegg mediene, og særlig rettighetshaverne til VM-kampene, som i Norge er NRK og TV 2:

– Hvordan kommer dere til å forholde dere til dette? Kommer dere til å presentere hver kamp som en ny fotballfest, spurte Melnæs retorisk.

– Sitter langt inne

Når Journalisten spør kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om temaet, svarer han at det er veldig forståelig at en slik diskusjon kommer opp:

– Det er sjokkerende ting som blir avdekket. Vi følger naturligvis debatten og utviklingen, og diskuterer både med TV 2 og de nordiske partnerne som vi har en avtale sammen med, sier Eriksen.

– Kan boikott være aktuelt for NRK, altså å ikke sende kampene?

– Jeg tenker at for mediebedrifter sitter det langt inne å gå til en boikott på egne bein, og slik mener jeg det skal være. Jeg legger merke til en pågående diskusjon innenfor menneskerettsfeltet om hva som er riktig og effektiv framgangsmåte. Amnesty har vist et nyansert syn, og understreker at det må legges en plan for at tiltak skal få den tiltenkte, positive virkningen, sier Eriksen.

Kringkastingssjefen ønsker å minne om at NRK «står i lignende diskusjoner hele tiden»:

– Man kan nevne Eurovision fra Aserbajdsjan eller Israel. Om et års tid sender vi fra OL i Beijing. Det blir alltid en avveining mellom å boikotte eller delta, dekke det som skjer, åpne opp, sier Eriksen, og legger til:

– Da Eurovision ble avholdt i Tel Aviv, tror jeg det gledet mange av oss at det ble en fest med og for mangfold, kanskje uten sidestykke i Israel.

– Kan ikke alltid tenke at boikott er svaret

Men at diskusjonen om reaksjoner kommer, er helt naturlig, mener Eriksen.

– At diskusjonen går, skulle da bare mangle. Men vi står altså overfor denne type avveininger til stadighet, selv om dette er grovere og mer hjerteskjærende enn det meste vi hører om. Mediebedrifter kan ikke alltid tenke at boikott er svaret på problematiske situasjoner.

– Hvor ille må situasjonen for gjestearbeidere i Qatar bli før det hadde vært enkelt å lande på boikott?

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på sånne hypotetiske spørsmål, det blir helt umulig å svare på.

– Finnes det stemmer internt i NRK som tar til orde for boikott?

– Det vet jeg ikke. Jeg vil tro det finnes flere synspunkter på spørsmålet blant NRK-medarbeidere.

– FIFA må ta ansvar

TV 2-sjef Olav T. Sandnes er også klar på at det er rystende å lese at 6500 arbeidere har omkommet i Qatar siden 2010.

– Det sier litt om de vilkårene arbeidere, og særlig fremmedarbeidere, lever under. Selv mener jeg at FIFA som arrangør må ta ansvar for å få klarlagt om det har vært dødsfall direkte relatert til VM-forberedelsene, men uansett er dette rystende tall. Derfor sendte NRK og TV 2 en henvendelse til FIFA hvor vi ba om mer informasjon om situasjonen. Foreløpig har vi fått en offisiell uttalelse, men vi forventer at det kommer mer info etter hvert, sier Sandnes til Journalisten.

Henvendelsen til FIFA er tidligere omtalt av Kampanje.

– Spørsmålet om tiltak, og boikott, er en viktig diskusjon. Samtidig registrerer jeg at viktige menneskerettsorganisasjoner som Amnesty også debatterer om hvorvidt det er riktig å bruke boikott som virkemiddel i dette tilfellet, fortsetter Sandnes.

– Så at TV 2 på egen hånd går til boikott og dropper å sende VM-kamper, det er lite sannsynlig?

– Jeg mener, i likhet med Thor Gjermund Eriksen, at boikott som virkemiddel for mediebedrifter skal sitte langt inne. Men både NRK og TV 2 som rettighetshavere i Norge vil selvfølgelig følge debatten framover. Vi kommer til å se til andre kringkastere i Europa, og se hva FIFA som arrangør gjør. Det er rundt 20 måneder til mesterskapet, så vi har tid til å ta en godt informert og forberedt beslutning.

Vil gi bilde av samfunnet

Sandnes forteller at TV 2 har planer om å kombinere rollen som rettighetshaver med kritisk og undersøkende journalistikk.

– I forbindelse med Qatar-VM er det kanskje viktigere enn noensinne. Vi planlegger å ha journalister til stede som gir et bilde av samfunnet mesterskapet arrangeres i, slik vi også gjorde under for eksempel Sotsji-OL, sier TV 2-sjefen.

– Har det vært stemmer internt i TV 2 som har tatt til orde for boikott?

– Det er ikke en pågående debatt rundt dette internt i TV 2, meg bekjent, men det er helt klart noe vi kommer til å bruke tid på i tiden framover.

Powered by Labrador CMS