Gravejournalisten Glenn Greenwald siktes etter å ha publisert krypterte meldinger i en korrupsjonssak.
Gravejournalisten Glenn Greenwald siktes etter å ha publisert krypterte meldinger i en korrupsjonssak.

Journalisten bak Snowden-avsløringene siktet i Brasil

Høyesterett har tidligere forbydd etterforskning av journalisten av hensyn til kildevernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald er siktet for datakriminalitet og hacking i Brasil, hvor han er bosatt.

Greenwald er del av en kriminell organisasjon, het det i en uttalelse fra Brasils føderale påtalemyndighet tirsdag.

Bakgrunnen for saken er materiale som i fjor ble publisert av nettavisen The Intercept , der Greenwald har en sentral rolle.

Nettavisen hadde fått tilgang til krypterte chattemeldinger, som ga inntrykk av et samarbeid mellom påtalemyndigheten og en dommer da tidligere president Luiz Inacio «Lula» da Silva ble dømt for korrupsjon.

Etterforskningen av Lula var del av den gigantiske korrupsjonssaken som kalles «Operasjon bilvask». Dommen gjorde at Lula ikke kunne delta i presidentvalget i 2018, som ble vunnet av sterkt høyreorienterte Jair Bolsonaro.

Dommeren, som tilsynelatende samarbeidet med påtalemyndigheten for å hindre Lula i å stille til valg, Sergio Moro, er i dag justisminister i Bolsonaros regjering.

Påtalemyndigheten mener Greenwald ikke bare tok imot chattemeldingene fra hackere – men at han medvirket til datatyveri. Siktelsen vil måtte godkjennes av en dommer siden Brasils Høyesterett tidligere har nedlagt forbud mot etterforskning av Greenwald av hensyn til kildevernet.

Greenwald selv kaller siktelsen et angrep på pressefriheten. Amerikaneren er tidligere kjent som den første som publiserte artikler om USAs dataovervåking basert på informasjon fra varsleren Edward Snowden.

Powered by Labrador CMS