Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV 2. Foto: Kathrine Geard

Identifiserer med aktsomhet

TV 2 er varsomme med bruken av video med politibetjenten i Brevik.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag forklarte Torry Pedersen hvorfor VG hadde valgt å identifisere politibetjenten som er fengslet siktet for å avgitt falsk forklaring i anledning Linn Madelen Bråthens dødsfall i Brevik.

Pedersen sier det ikke var noen vanskelig avgjørelse å ta siden mannen blant annet hadde løyet om den aktuelle kvelden, samt at han ikke hadde varslet om at kvinnen, ifølge ham selv, hadde tatt selvmord.

TAs Ove Mellingen på sin side sier han så langt ikke har funnet noen aktverdig grunn for å identifisere mannen. Selv om han har liten medfølelse med politibetjenten, har han desto større sympati med mannens hustru og barn.

Flere argumenter for identifisering

Betjenten har klaget saken inn for Pressens Faglige Utvalg. Men VG var ikke eneste som identifiserte mannen. TV 2 har også gjort dette. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier til Journalisten at utløsende faktorer for å identifisere betjenten er vedkommendes rolle i samfunnet og i den konkrete saken.

– Den siktede er politimann og hadde i en periode kontakt med både pårørende og kolleger. Han var også den som identifiserte avdøde. På grunn av dette blir politidistriktets rolle gransket av spesialenheten. Han har allerede erkjent å ha gitt falsk forklaring i en svært alvorlig sak. I tillegg har han ifølge egen forklaring heller ikke varslet om et menneske i nød. Politiet mener imidlertid at han er skyldig i forsettlig drap, forklarer Årsæther som årsak til å gå ut med navnet på mannen.

Av andre argumenter for identifisering peker Årsæther på at ved å gå ut med navn på betjenten unngår man mistanke rettet mot kolleger. Men understreker at det er særlig argumentene over som gjorde at TV 2 valgte å identifisere.

Viser aktsomhet

– Vi vil imidlertid gjøre dette aktsomt og varsomt og vil ikke nødvendigvis publisere navn og bilde hver gang vi omtaler saken, forklarer han.

Ifølge Årsæther holdt man flere diskusjoner i ledergruppen om kanalen skulle identifisere eller ei. I tillegg drøftet de form og mengde, noe han mener er naturlig for en tv-kanal å gjøre.

– Vi er veldige forsiktige med bruk av video, men har brukt noen nøytrale bilder av ham på jobb.

Powered by Labrador CMS