Dette bildet, tatt av frilansfotograf Brian Cliff Olguin, er kåret til Årets bilde 2018. Foto: Brian Cliff Olguin

Her er Årets bilde 2018

– Kunne vært for hundre år siden, skriver juryen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Frilansfotograf Brian Cliff Olguin har tatt årets beste pressefotografi i 2018.

Bildet er av paret Helge og Anniken, som bor i en kommunal bolig i Oslo, og vinner blant over 3.000 innsendte bilder til konkurransen.

Bildet vokste på juryen underveis, skriver de i sin begrunnelse av hvorfor det er Årets bilde.

«Da det skulle avgjøres, var det kun ett bilde som kunne vinne, og dette ble enstemmig vedtatt av årets jury», skriver juryen om vinnerbildet, som kåres ut fra vinnerbildene i alle kategoriene i konkurransen.

– Økende fattigdom

Dette skriver fotografen selv om bildet:

«Etter at Helge Kupiec ble overfalt på åpen gate i påsken 2017 har helsen hans forverret seg. Han er blitt avhengig av rullator, men han fortsetter å passe på sin kjæreste og bestevenn. De møttes en gang på nittitallet da de tok oppdrag for flyttebyråer. Nå har Anniken flyttet inn hos Helge. Helge har siden dette bildet ble tatt også fått tildelt motorisert firehjuling av Oslo kommune.

Fattigdommen i Norge øker. Mellom 2011 og 2016 økte andelen innbyggere som lever med vedvarende lavinntekt fra 7,7 prosent til 9,4 prosent. Mange som lever med lavinntekt står utenfor det ordinære boligmarkedet.

Noen av de dårligst stilte faller også utenfor det private leiemarkedet, og kan derfor kunne søke om kommunal leilighet. I Oslo kommune har bydel Sagene-Torshov det høyeste antallet kommunale boliger, og området Søndre Åsen huser en stor konsentrasjon beboere som leier av kommunen».

Frilansfotograf Brian Cliff Olguin mottar prisen for Årets bilde 2018. Foto: Kristine Lindebø

– Norge i vår tid

Juryen skriver:

«Fotografen har dratt hjem til de statistikken handler om, og han våger å gå inn i det sårbare. Ulikhetene i det norske samfunnet ser oss i øynene på en ekstremt verdig måte. Man skal virkelig forholde seg til situasjonen hans.

Det er tydelig at fotografen har en sosial agenda, og har gått grundig til verks. Fotografiet har en tidløshet over seg, det kunne vært for hundre år siden, men det er det altså ikke. Dette er Norge i vår tid»

Flere år

Olguin har i flere år fotografert personer som bor i kommunale boliger. I 2017 åpnet han utstillinga «I øyenhøyde», med portretter av beboere i kommunale boliger på Sagene og Torshov i Oslo.

– Beboere i kommunale boliger blir ofte stigmatisert og omtalt på en veldig negativ måte i pressen. Jeg ønsker å se dem som de menneskene de er, sa han til Aftenposten da.

Nylig gav han ut boka «Bygården» sammen med samboeren Mirjam Folkvord, og Årets bilde 2018 er tatt til dette prosjektet. I boka følger de livet i Portalgården på Søndre Åsen i Oslo. Olguin fortalte om prosjektet i en sak på Journalisten i 2017:

– Med hundre års bolig- og velferdspolitikk har mye har forandret seg, og i dag bor det en uvanlig blanding av mennesker der. Alt fra de eldste som husket da tyskerne kom, tunge rusmisbrukere som lever på utsiden av samfunnet, fattige barnefamilier til nyetablerte, velstående middelklassepar som kjøper sin første bolig. Dette mikrokosmoset er interessant, for det gjør kontrastene så tydelige, sa han.

Powered by Labrador CMS