39-årsgratulasjonen i Budstikka tirsdag 24. januar har blitt slettet fra nettavisa, men lever i beste velgående på sosiale medier.
39-årsgratulasjonen i Budstikka tirsdag 24. januar har blitt slettet fra nettavisa, men lever i beste velgående på sosiale medier.

Budstikkas «utroskaps-gratulasjon» går viralt: Nå er den slettet

Spres i stor fart på sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

OPPDATERING: Dagbladet kunne onsdag kveld avsløre hvem som sto bak den falske gratulasjonen i Budstikka: Ei 14 år gammel jente fra Asker. Det skjedde etter at jentas far skrev følgende i kommentarfeltet under Journalistens artikkel på Facebook: «Den skyldige er 14 år og sitter her og dauer av latter».

***

– Gratulerer med dagen, gutten min! Håper du koser deg på «jobbtur» med den nye dama. Stor klem fra «jenta di» Anita. Barna hilser også «verdens beste pappa».

Slik lød en antydende tekst i en 39-årsgratulasjon publisert i Budstikka tirsdag denne uka.

Det gikk ikke lang tid før gratulasjonen ble spredt i ulike sosiale medier; både på Facebook, Instagram og Twitter har den spesielle gratulasjonsteksten blitt lagt merke til det siste døgnet.

Det har også blitt bemerket at gratulasjonen ikke lenger er å finne i Budstikkas nettavis.

Nå bekrefter Budstikka overfor Journalisten at gratulasjonen har blitt slettet.

– Skjedd en feil

– Vi ble gjort oppmerksomme på at denne annonsen lå på våre nettsider, og så umiddelbart at det hadde skjedd noe feil. Da ble den slettet, sier ansvarlig redaktør Karianne Steinsland til Journalisten.

Hun anslår at gratulasjonen lå ute på nett rundt et halvt døgn.

Den skulle aldri vært publisert, sier redaktøren:

– Vi har gått opp rutinene våre for hvordan det kunne skje, og det viser seg å være en glipp, en menneskelig feil.

Avisas rutine er å lese og forhåndsgodkjenne alle gratulasjoner som kommer inn.

– Flere ganger i uka ringer vi tilbake og tar kontakt med folk som har sendt inn fordi vi lurer på noe. Det har ikke skjedd her, sier redaktøren.

Trolig oppdiktet

Mye tyder (heldigvis) på at både bilde og navn i gratulasjonen er oppdiktet:

Mannens navn gir ingen treff i søkemotorer eller adresselister, utover en inaktiv lenke til Budstikkas gratulasjonsseksjon.

Det har Budstikka selv erfart også:

–Vi tror og mistenker at dette er en oppdiktet person, vi klarer ikke å finne navnet noe sted, sier Steinsland.

I norske skattelister finnes kun én person med samme for- og etternavn, født i samme år som oppgis i gratulasjonen. Han opplyser til Journalisten at han ikke er knyttet til saken.

Og bildet av mannen har noen egenskaper som kan knyttes mot datagenererte bilder. Hårlinjen og den utflytende bakgrunnen har likhetstrekk med typiske dataskapte bilder.

Avisa klarer heller ikke per nå å finne tilbake til hvem som sendte inn den spesielle gratulasjonen.

– Da vi slettet publiseringen, slettet vi dessverre også informasjon om innsenderen. Det er dumt, og vi jobber med å finne ut av det, sier Steinsland.

Powered by Labrador CMS