President Donald Trump var ikke spesielt munter da han gikk av talerstolen mandag i Washington.

Trump avbrøt pressebrifing etter å ha avvist journalister

Snudde resolutt ryggen til pressen og gikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Da CBS-reporteren ville vite hvorfor det er viktig å være best i verden på å teste folk, ba Trump den kinesiskfødte journalisten spørre Kina i stedet.

President Donald Trump sin pressebrifing i Rosehagen mandag var rigget til å handle om selvskryt om hvordan USA er best i verden på å teste flest mulig for koronasmitte. Flankert av testutstur og respiratorer erklærte Trump seier over «den usynlige fienden» uten å dvele ved at antall døde knyttet til koronasmitten i USA har passert 80.000.

– Vi kom øyeblikket i møte, og vi har seiret, sa Trump, og påpekte etterpå at han snakket om smittetesting.

Han fikk spørsmål fra CBS News sin korrespondent i Det hvite hus, Weijia Jiang, om hvorfor Trump-administrasjonen skryter så mye av hvor mange tester de gjennomfører sammenlignet med andre land.

– Hvorfor betyr det noe? Hvorfor er det en global konkurranse for dere når amerikanere hver dag fremdeles dør og vi fremdeles får flere tilfeller hver dag, spurte Jiang.

Spør Kina

– Vel, de dør overalt i verden. Og kanskje det er et spørsmål du burde stille Kina. Ikke spør meg. Still Kina det spørsmålet, OK? Når du stiller dem det spørsmålet, kan du komme til å få et veldig uvanlig svar, svarte Trump, og signaliserte at han ville ha nytt spørsmål fra ny reporter, og det var Kaitlan Collins fra CNN sin tur.

Hun lot imidlertid Jiang få mulighet til et oppfølgingsspørsmål:

– Sir, hvorfor sier du det spesielt til meg, spurte Jiang, som har jobbet for CBS News siden 2015, født i Xiamen i Kina, men flyttet til USA med familien da hun var 2 år.

President Donald Trump sin pressebrifing var rigget til å handle om hvordan USA er best i verden på å teste flest mulig for koronasmitte.

Slemme spørsmål

Trump parerte kjapt med at han ville sagt det samme til «hvem som helst som stilte et slemt spørsmål».

– Det er ikke er slemt spørsmål, påpekte Jiang, og gjentok det første spørsmålet:

– Hvorfor betyr det noe?

Trump ignorerte henne, ba om et nytt spørsmål, men da han så CNN-reporter Collins nærme seg mikrofonen sa han «nahh, det er greit» og viftet henne bort.

– Men du pekte på meg, sa Collins.

– Jeg pekte, og du svarte ikke, parerte Trump.

Collins sa hun ville la Jiang avslutte spørsmålet fra CBS, og spurte om hun kunne stille sitt spørsmål nå.

Trump avsluttet da bare hele seansen med å si takk for i dag, snudde resolutt ryggen til pressen og gikk.

– Skammelig

I etterkant kom reaksjonene på sosiale medier.

– Nok et skammelig, rasistisk, raseriutbrudd fra Trump fordi han ble stilt et spissformulert spørsmål av Weijia, skriver den politiske kommentatoren Tara SetmayerTwitter , og mener Trump ikke takler smarte, selvsikre kvinner.

Den demokratiske kongressrepresentanten Ted Lieu fra California har henvendt seg direkte til Trump på Twitter på vegne av amerikanere med asiatisk opphav.

– Noen av oss har vært i aktiv tjeneste i det amerikanske militæret. Noen går i frontlinjen og kjemper mot denne pandemien som akuttmedisinere og helse- og omsorgsarbeidere. Noen er reportere som Weijia. Slutt å så splid i nasjonen vår, skriver Lieu.

Både Jiang og Collins, i likhet med de fleste andre reporterne til stede på pressebrifingen, hadde på seg masker mandag. Dette kommer i kjølvannet av nyhetene om at ansatte i Det hvite hus, inkludert rådgiveren til visepresidenten og en av presidentens ansatte, har testet positivt for koronavirus.

Powered by Labrador CMS