Debatt:

Skjermdump fra Facebook. Se hele innlegget til Christian Tybring-Gjedde nederst i artikkelen.

Frp-politiker med personangrep på Klar Tale-journalist i sosiale medier

– Oppfordrer til netthets.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er enkelt å misbruke makt. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde oppfordrer til hat og netthets ved å legge ut et personangrep om Klar Tales journalist på sin side på Facebook.

Dette innlegget ble først publisert hos Klar Tale.

Vi skjønner av din respons på Klar Tales artikkel «Her er Norges nye statsråder», at dere stortings-representanter også leser lettlest-avisen vår. Det setter vi pris på. Vi tar også gjerne en saklig debatt om journalistikken vår. Det gjelder om den som kontakter oss, er en ordinær leser eller slike som deg - en politiker med betydelig makt i det norske samfunnet.

En del av det journalistiske samfunnsoppdraget er å følge med på hva som skjer i det norske samfunnets øverste institusjoner. Det innebærer også å skrive om hvem som deltar der, meninger de har og politikken de fronter. Som lettlestavis har vi også et annet oppdrag: Vi skal på en enkel og lettfattelig måte gi våre lesere innsikt og oversikt over det som skjer. Slik skal de også kunne delta i samfunnsdebatten. De skal kunne snakke med kolleger i lunsjen om saker som rører seg. De skal få en oversikt over nyhetsbildet, selv om de har lese- og skriveutfordringer. Derfor skriver vi lett om det som kan fremstå som vanskelig.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener lettlestavisen Klar Tale bedrifter satire. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne uka var det naturlig å gi leserne en oversikt over den utvidede regjeringen. Det er 22 medlemmer i regjeringen som skal styre Norge. Vi valgte å skrive noen punkter om de nyeste medlemmene. En av dem var statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som du også er gift med. I en kort tekst trakk vi fram noen fakta-opplysninger om henne. Vi skrev også om deg. Det ville være unaturlig å ikke omtale et par fra Fremskrittspartiet med betydelige posisjoner i norsk politikk. Klar Tale er blant mange norske medier som har omtalt deres relasjon.

Du har skrevet en tekst om dette du kaller satire. Den sendte du på e-post direkte til journalisten som skrev saken. Du la også ut teksten på din egen Facebook-vegg. Utover det har redaksjonen ikke mottatt noen klage på innholdet.

Av teksten din tolker vi i Klar Tale det som at du er misfornøyd med artikkelen. Du hevder at vår journalist lyver om punktene vi har fremhevet om dere. Blant annet argumenterer du sterkt mot at vi skriver at du har hyllet USAs president.

Da vil jeg bare vise til at dette er fakta vi har hentet fra deg selv og andre kilder.

Da Trump ble tatt i ed, kommenterte du dette slik.

Dette kommenterte du om Trump i avisa Dagens Næringsliv.

Dette skrev du da du mente Donald Trump fortjente Nobels fredspris, den gjeveste pris av dem alle.

Når vi tolker dette samlet, er det vanskelig å forstå det som noe annet enn at du hyller Donald Trump.

Du sier i din tekst at Klar Tale «insinuerer at jeg vil la de som flykter over Middelhavet drukne». Det har vi aldri skrevet. Men vi forstår at det er din måte å tolke på når du leser artikkelen. I artikkelen skriver vi at du mente at Norge måtte slutte å redde flyktninger i Middelhavet. Klar Tale mener vi har grunnlag for å skrive dette: Du tok til orde for å stanse det norske skipet Siem Pilot, som nettopp reddet flyktninger fra havet. Vi skrev slik om dette i Klar Tale.

Vi i Klar Tale diskuterer gjerne ulike oppfatninger av fakta. Vi forstår uenighet om vinkling. Men vi jobber alltid for å være etterrettelig i vår journalistikk. Vi mener at vi har vært det i dette tilfellet, selv om innholdet er spisset. Vi tar selvsagt imot berettiget kritikk med ydmykhet. Bare slik kan vi bli enda bedre i måten vi jobber på.

Men du velger å skrive en tekst du kaller «satirisk», der du kommer med direkte personangrep av vår journalist Karin Flølo. Vi opplever ikke det som berettiget kritikk. Det er et alvorlig angrep fra en person med stor makt i det norske samfunnet, på en journalist.

Det er enkelt å misbruke makt, og det får følger. Du velger å legge dette personangrepet på din Facebook-side. Resultatet er hets mot journalisten i kommentarfeltet under posten. Journalisten har også mottatt direkte hets privat. Vi kan vanskelig forestille oss at du ikke visste virkningen denne teksten ville ha. Spesielt i lys av tidligere poster fra politikere fra Fremskrittspartiet. Jeg forventer en beklagelse.

Vi i Klar Tale forstår at du er glad i din kone og ønsker å støtte henne. Er den beste støtten et slikt angrep på journalisten som skriver om henne? Vi trodde bedre om en stortingsrepresentant. Dette kommer attpåtil fra en person som representerer et parti som skal lede Norge i regjering.

Til orientering skriver vi ikke satiriske tekster i Klar Tale. Det er så lett å tro det er alvorlig ment. Det er så lett å misforstå.

Så ser vi fram til å følge med på den jobben den nye samfunnssikkerhets-ministeren skal gjøre. Ikke bare skrive om henne gjennom det du har sagt og gjort.

Dette er Facebook-innlegget til Christian Tybring-Gjedde:

Powered by Labrador CMS