En journalist har vært savnet fra Krim-halvøya siden 29. april. Bildet er fra byen Simferopol i april.
En journalist har vært savnet fra Krim-halvøya siden 29. april. Bildet er fra byen Simferopol i april.

KRIGEN I UKRAINA

CPJ: Journalist forsvunnet fra russisk-okkuperte Krim

– Allerede et ekstremt restriktivt miljø for pressen, sier CPJ.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten Iryna Danilovich har vært savnet fra Krim-halvøya siden fredag 29. april. Det melder Committee to Protect Journalists (CPJ) på sine nettsider.

– Iryna Danilovichs alarmerende forsvinning skaper frykt for nok en nedbryting av uavhengig rapportering fra det russisk-okkuperte Krim, som allerede er et ekstremt restriktivt miljø for pressen, sa Gulnoza Said, programkoordinator for CPJ Europa og Sentral-Asia, om forsvinningen.

Danilovich holder normalt til i landsbyen Vladyslavivka på Krim-halvøya, hvor hun skriver for den lokale nettavisen InZhir Media og Crimean Process. CPJ har vært i kontakt med den savnede journalistens far, som hevder at seks menn ankom hjemmet han deler med datteren kort tid etter forsvinningen.

De skal angivelig ha konfiskert alle datamaskiner og mobiltelefoner, i tillegg til å ha informert foreldrene om at Iryna sitter varetektsfengslet i 10 dager. Faren til den savnede journalisten hevder også at mennene hverken kunne identifiserte seg eller vise til rettsdokumenter for fengslingen.

Likevel har han en teori om at datterens forsvinning har sammenheng med at hun postet informasjon om det russiske militærets bevegelser på sosiale medier. CPJ har ikke greid å finne eksempler fra slike innlegg på Danilovichs profiler.

– Russiske myndigheter på Krimhalvøya må umiddelbart avsløre all informasjon om hvor journalisten Iryna Danilovich befinner seg, uttalte CPJ tirsdag.

Powered by Labrador CMS