MBLs forhandlingsleder Pernille A. Børset og NJs forhandlingsleder Dag Idar Tryggestad.

Lønnsoppgjøret i gang: – Kjenner på alvoret

NJ-lederen har pusset skoene litt ekstra.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Klokken 11.00 fredag formiddag lukket partene i lønnsoppgjøret mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) dørene bak seg, og satte seg til forhandlingsbordet ved Thon Hotel Vika Atrium i Oslo.

NJ-leder og forhandlingsleder Dag Idar Tryggestad var fokusert på vei inn, og erkjente at han kjente på alvoret i stunden.

Overfor Journalisten har Tryggestad tidligere meldt at NJ har fått klar bestilling fra flere hold om å levere på lønn, i et år der tidligere lønnsvekst oppleves spist opp av prisvekst.

– Hvordan har du forberedt deg til forhandlingene denne gangen?

– Som organisasjon har vi brukt mer tid på tariffarbeid gjennom hele året, det er kanskje det som er mest nytt. Vi begynte store diskusjoner både i landsstyret og på tillitsvalgtnivå allerede i fjor høst. Jeg opplever at vi har en løpende tariffdiskusjon, og det er bra. Det gjør det enklere å forankre, og gir bedre kunnskap om hva medlemmene ønsker seg.

– Hva er viktig for å få til gode forhandlinger?

– Det viktigste er at begge parter lytter til motparten, og klarer å ha en grei og profesjonell tone. Det er gjennomgående. Hvis ikke så bærer det raskt galt av sted. Så skal man ikke ha dårlig tid når man forhandler om viktige spørsmål.

– Det er ikke sånn at dere tar på dere høyere sko, mørkere klær?

– Nei... Jeg synes forhandlingene er en alvorsstund. Jeg kjenner på alvoret ved at jeg er her og representerer i underkant av 3000 medlemmer, og at resultatet påvirker hverdagen til alle disse. Derfor skal vi behandle dette med respekt. På en slik dag tar man på seg en skjorte og i mitt tilfelle en dressjakke, og pusser kanskje skoene litt mer enn ellers. Men det handler om respekt for forhandlingsrommet, dette er ikke noe som noen skal ta lett på.

– Hva tenker du om kunne måtte sitte inne i dagesvis i det fine været?

– Det tenker jeg ikke så mye på. Jeg har den fordelen at jeg ikke er så glad i sola. Mitt fokus nå er å presentere NJs gode krav, og så skal vi jobbe beinhardt for at vi får til lokal løsning, det tror jeg bransjen trenger for å kunne fortsette den gode driven vi har. Men må vi gå stegene videre, må vi det også, avslutter Tryggestad.

I år er det satt av tre dager til tariffoppgjøret mellom partene, fredag 22., mandag 25. og tirsdag 26. april.

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør, noe som innebærer at det forhandles både om lønn og øvrige bestemmelser i tariffavtalen.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS