Harald Eia vil først på fredag avsløre om intervjuet med Dagbladet var KI-generert eller ikke.

Kunstig intelligens

Dagbladet har avpublisert Harald Eia-intervju

Skjer etter at Aftenposten avslører at intervjuet kan være KI-generert.

Publisert Sist oppdatert

«Ble Dagbladet lurt av Harald Eia? Det kan se sånn ut», skriver Aftenposten i en artikkel publisert tirsdag kveld. 

Aftenposten har brukt AI Content Detector fra Copyleaks for å finne ut om Eias svar i Dagbladet-spalten «Leselyst» er genererte av kunstig intelligens (KI). AI Content Detector er den samme tjenesten som blant annet er blitt brukt til å avsløre plagiatsakene til norske politikere.

Konklusjonen til Aftenposten er at svarene til Eia mest sannsynlig er det.

Eia vil verken bekrefte eller avkrefte dette, men sier til Aftenposten at dette blir et tema i neste episode av podkasten han er programleder for sammen med Tore Sagen. Denne episoden slippes fredag.

– Saken vil omtales i Tore og Haralds podkast, skriver Eia i en sms til Aftenposten.

Nyhetsredaktør Mads A. Andersen i Dagbladet skriver til Aftenposten at denne saken, hvis det viser seg at svarene er KI-genererte, illustrerer hvilke utfordringer journalistikken står overfor med kunstig intelligens.

Han forteller at Eia har svart skriftlig på spørsmålene i intervjuet.

– At man ikke får svar fra det mennesket man tror man intervjuer, er kjipt for oss. Men det er først og fremst synd for leserne våre som får servert Chat GPTs tanker om litteratur, og ikke Harald Eias, fortsetter Andersen.

Dagbladet valgte i tirsdag kveld å avpublisere Eia-intervjuet.

I Dagbladets rettelogg står det nå: 

«Dagbladet ble tirsdag kveld gjort oppmerksom på at flere av Harald Eias sitater i spalten «Leselyst», publisert 15. april, kan være generert ved hjelp av kunstig intelligens. Saken er 16. april avpublisert på Dagbladets nettsider. Intervjuet ble også publisert i Dagbladets papirutgave lørdag 13. april.»

Powered by Labrador CMS