Trude Lorentzen. Foto:Kathrine Geard
Trude Lorentzen. Foto:Kathrine Geard

Dette er vinneren av NTBs språkpris

Årets prisvinner kan skrive om det personlige uten å bli privat, skriver juryen.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Årets prisvinner fanger deg fra første setning. Som i petiten «De usynlige», hvor hun skriver: «Vi er farten bak huska. Vi er heiaropet i skisporet. Vi er lekekameraten som aldri vil være fus og som ikke klyper.» Hun leker med språket.»

Det skriver juryen, som består av Sverre Tusvik, Ragnhild Bjørge, Arnfinn Muruvik Vonen, Rune Wikstøl og Therese Manus, om årets vinner av NTBs språkpris.

Vinneren er Trude Lorentzen i Dagbladet. Juryen skriver videre at journalisten behersker humor og alvor, og pakker ut det andre pakker inn. I tillegg mener de Lorentzen klarer å skrive personlig uten å bli for privat.

Hun har dessuten vist det går an å skrive om det vi ikke engang tør snakke om. Om samfunnets tabuer, som morens selvmord. Det begynte som en lang artikkel i Dagbladet Magasinet i 2010, og ble senere til en bok som utkom i 2013. Begge under tittelen «Mysteriet mamma».

- Vi journalister jobber alle med det samme alfabetet. 29 nøytrale bokstaver på et tastatur. Ofte handler jobben vår om å produsere ord, effektivt. Ord som forteller hvem, hva, hvor og når, så raskt og presist som mulig. Men de samme 29 bokstavene kan også brukes til å skrive så det svir. Språk kan skinne. Språk kan klø. Det er mer enn et journalistisk arbeidsverktøy, skriver Lorentzen i en tekstmelding til Journalisten

Hun legger til: - For meg er det gode språket - de tydelige og personlige fortellerstemmene - featurejournalistikkens sjel. Og jeg er hoppende glad og stolt over å få denne anerkjennelsen.

Powered by Labrador CMS