PFU under behandlingen av en tidligere sak. Illustrasjonsfoto: Kathrine Geard

Knusende NRK-fellelse

PFU kalte NRKs romfolkreportasje for historieforfalsking.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK Dagsrevyen ble tirsdag felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) for brudd på god presseskikk for den etter hvert famøse reportasjen om romfolk. Behandlingen av klagen var over på noen minutter.

Se Journalistens dekning av romfolksaken på Dagsrevyen.

I uttalelsen fra PFU heter det at forenklinger og utelatelser som regel må til i nyhetsjournalistikk, og at det presseetiske derfor dreier seg om hva man velger å utelate og å fremstille.

– Historieforfalskning

– Men fortellergrep som vinkling og dramaturgi må ikke gå på bekostning av etterrettelighet, ble det lest opp, og vist til Vær Varsomplakatens punkter om å være kritisk i valg av kilder.

Utvalget så alvorlig på at reportasjen utelot informasjon om at romkvinnen var dømt for medvirkning til voldtekt av egen datter.

– Det forsterkes av at utvalget oppfatter det som en bevisst redaksjonelt handling.

– Det må anses som en aktiv historieforfalskning, heter det i uttalelsen.

Utvalget kritiserte også NRK for å identifisere den fornærmede jenta i reportasjen.

– Grovt

I NRKs tilsvar vises det til at lisenskringkasteren allerede har beklaget utsendelsen, og at tiltak i redaksjonen allerede er iverksatt for å hindre lignende å skje igjen.

– Utvalget merker seg tiltakene og beklagelsene. Men i dette tilfellet er det presseetiske overtrampet så grovt at det ikke oppveier det opprinnelige bruddet.

– Svart kapittel

Konklusjonen gikk gjennom uten særlig debatt. Redaktørrepresentant Håkon Borud sa uttalelsen var god, men hard.

Journalistrepresentant Øyvind Brigg karakteriserte uttalelsen som tøff, hard og konkret.

– Det som er ille med denne saken er at det var en bevisst handling. NRK skriver om historien slik at de får et resultat som de selv ønsker. Det er det som gjør saken så alvorlig, sa Brigg, og fortsatte:

– For dem som skal studere norsk pressehistorie kommer denne saken til å være et svart kapittel. Dette rammer med rette NRK, men også mediene generelt.

Se sendingen fra PFUs behandling i opptak her.

Powered by Labrador CMS