Tine Johansen i Dansk Journalistforbund mener snylting på tekst og bilde kan true det danske demokratiet.

Dansk Journalistforbund politianmelder Apple

– Det er uakseptabelt når Apple eller andre tech-giganter snylter på tekst og bilder, sier DJ-leder. 

Publisert Sist oppdatert

Dansk Journalistforbund (DJ) og Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation (DPCMO) har besluttet å politianmelde techgiganten Apple. 

Det melder danske Journalisten.

Har forsøkt dialog

Forgjeves har de to organisasjonene forsøkt å få Apple til å betale for å bruke innhold fra danske medier, skriver det danske fagbladet.

I over to og et halvt år har man forsøkt å komme i dialog med Apple, men ifølge DJ og DPCMO har techselskapet flere ganger gjort det klart at de ikke kommer til å forholde seg til dansk opphavsrett. 

I en felles pressemelding skriver organisasjonene at Apple i årevis har trålet danske nettsider og brukt innholdet i deres nyhets-widget på Apple-produkter rettet mot det danske markedet. 

Apple har ikke bedt om tillatelse til å bruke det danske innholdet, og har heller ikke betalt noe for det, ifølge danske Journalisten. 

– Snylter på tekst og bilder

Administrerende direktør i DPCMO, Maria Fredenslund, sier til danske Journalisten at tech-selskaper gjerne kan bruke innhold fra danske medier og journalister, men det fordrer at det blitt gitt tillatelse til det, og at mediene og journalister får betalt. 

– Apple har kategorisk avvist ethvert forsøk på å gå i dialog om en avtale med rettighetshaverne, og derfor er vi nødt til å ta rettslige skritt. Vi har ikke råd til å vente 15 år på at de selv kommer til forhandlingsbordet – saken er for viktig, sier hun i pressemeldingen.

DJ sier politianmeldelsen handler om sende et klart budskap:

– At det er uakseptabelt når Apple eller andre tech-giganter snylter på tekst og bilder fra danske medier. Når økonomien i de redaktørstyrte mediene blir underminert på denne måten, kan det på sikt true den frie pressen – og dermed demokratiet i Danmark, sier DJ-leder Tine Johansen i pressemeldingen.Powered by Labrador CMS