– Det er alltid argumenter både for og mot en identifisering, påpeker Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG.

Derfor valgte VG å snu – navngir influenser

Endret syn på identifisering i forbindelse med ny reality-serie.

Publisert Sist oppdatert

I februar publiserte Sophie Elise et bilde på Instagram av seg selv sammen med en annen influenser som holdt i en pose med noe som tilsynelatende var hvitt pulver. Bildet skapte mye støy, og bidro blant annet til at Sophie Elises podkast-samarbeid med NRK ble avsluttet.

VG valgte på det tidspunktet - i likhet med en rekke andre medier - å ikke identifisere den andre person. Denne uka har VG snudd, og avisen identifiserer nå den andre personen på bildet.

– Det er alltid argumenter både for og mot en identifisering, og dette har hele tiden vært en sak som har ligget på vippen, skriver VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i en epost til Journalisten.

TV-serie til høsten

VG valgte å navngi vedkommende i en artikkel publisert mandag kveld om at influenseren til høsten er aktuell med TV-serien «Girls of Oslo» sammen med blant andre Sophie Elise. Serien vil bli vist på strømmetjenesten Prime Video.

«VG har ikke tidligere navngitt [influenseren] i forbindelse med det mye omtalte bildet med Sophie Elise Isachsen. Det skyldes blant annet at det ikke var kjent hvordan [hun] oppfattet bildet, at hun selv ikke hadde bidratt til oppmerksomhet rundt bildet, og at hun i ukene etter at bildet ble delt, ikke hadde en aktiv rolle i offentligheten - i motsetning til Isachsen», skriver VG i en redaksjonell vurdering publisert mandag kveld.

– Når [influenseren] nå aktivt søker offentlighet rundt egen person, mener vi det er riktig å belyse hendelsen med bildet på nytt. Identifiseringen gjør det også mulig å dekke hvordan både [influenseren] og Prime Video vil håndtere publiseringen av bildet og hendelsene som fulgte, skriver Håndlykken i eposten til Journalisten.

Hun fortsetter:

– Vi har hele tiden lagt til grunn at dette er en sak av stor offentlig interesse. I tillegg har [influenseren] over tid fått gjentatte muligheter til å kommentere bildet. Det har også vært viktig for vurderingen. Da bildet først ble spredt valgte VG ikke å navngi [influenseren]. Det var blant annet fordi vi ikke visste hvordan [influenseren] oppfattet spredningen av bildet, og at hun da ikke hadde en aktiv rolle i offentligheten. 

Ser fremover

Influenseren har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG, men i en epost til Journalisten skriver hun:

– Jeg opplever at alt som kan skrives eller menes om denne saken, har blitt skrevet og ment. Mange ganger.

Videre står det:

– VG må gjøre sine vurderinger av hva som er interessant og nyttig for leserne deres, men jeg har altså verken publisert dette bildet eller samtykket til at det skal publiseres. Jeg fokuserer uansett på nye og spennende prosjekter fremover nå.

Nettavisen valgte allerede i februar å identifisere influenseren. Tirsdag valgte også TV 2 å identifisere.

«Da nyheten kom om at [influenseren] aktivt søker offentlighet rundt seg selv og sin person på en ny plattform, ved å delta i en realityserie som skal publiseres bredt til den norske befolkningen, mener TV 2 at det har offentlig interesse at det var hun som holdt posen. Bildet førte til en offentlig debatt som [influenseren] ikke ville delta i, skriver TV 2.

Til opplysning: I Journalisten har vi valgt å ikke identifisere influenseren, selv om VG og flere andre nå gjør det. Dette gjør vi fordi det mye omtalte bildet ikke ble publisert av henne, men av Sophie Elise. Sistnevnte har også ved flere anledninger uttalt at bildet ble publisert ved en feil, og at det raskt ble slettet.

Powered by Labrador CMS