I kofferten ligger alt av dokumentasjon som Mimoun Kandrouch har fra fengselet. Fra helt trivielle ting som kalendere, til dypt personlige dokumenter fra blant annet terapitimer.

BILDET:

– Det kom ganske brått på, men jeg satt klar med kamera

LO Media-journalist Leif Martin Kirknes vant prisen for årets bilde under Fagpresseprisene 2023. 

Publisert

Det var en overrasket Leif Martin Kirknes som gikk opp på scenen på Pressens hus tidlig i juni. 

At han skulle stikke av med prisen for beste foto under utdelingen av Fagpresseprisene denne kvelden, hadde han ikke sett for seg. 

Fotograf for en dag

Kirkenes er journalist i LO Media og har den siste tiden hospitert hos HK-Nytt, medlemsbladet for fagforeningen Handel og Kontor. 

Historien om bildet som vant pris denne junikvelden starter i august året før. Kirknes hadde nettopp startet i HK-Nytt og ble sendt til Kristiansand for å lage en reportasje fra NM i sjømathandel. 

En av de han snakket med den første kvelden var en 50 år gammel lærling i faget, Mimoun Kandrouch. 

Leif Martin Kirknes

– Da jeg hadde intervjuet han tenkte jeg at det kunne vært spennende å høre mer fra ham. Det er ikke så vanlig med 50 år gamle lærlinger, men det skulle vise seg at Kandrouch hadde vært ut og inn av fengsel, og var på vei tilbake til samfunnet, forteller Kirknes. 

Da han kom tilbake til redaksjonen foreslo han Kandrouch som kandidat til et portrettintervju.

LO Media består av mange små redaksjoner. Der er du enten skrivende fotograf, eller fotograferende skribent, forteller Kirknes. Til vanlig er jobben hans det sistnevnte, men ettersom han ikke er så glad i å skrive portretter, ga han denne gangen fra seg skrivejobben til ansvarlig redaktør i HK-Nytt, Lene Svenning

Kirknes slang seg på som fotograf. 

Fristilt

– Det er jo vesentlig bedre å være fristilt til å ta bilder, og at noen andre gjør jobben med pratingen, da kan man jo følge med. I dette tilfellet var det helt essensielt, forteller han.

«Fotografen har tenkt raskt og lest situasjonen riktig. Dette spontane øyeblikket er ikke mulig å planlegge på forhånd, og det kunne lett blitt en situasjon i etterpåklokskapens navn. Komposisjonen er god, og innholdet snakker til hjertet», skriver Fagpressepris-juryen i sin begrunnelse for hvorfor nettopp dette bildet vant hovedprisen. 

Kirknes beskriver selv situasjonen som ledet opp til bildet:

– Vi satt hjemme hos Kandrouch og pratet om livet hans. Han har mangfoldige dommer bak seg. Så plutselig reiste han seg opp fra sofaen, gikk inn i et annet rom og kom ut med en liten trillekoffert. Han åpnet den opp og dro masse dokumenter ut av den. 

Kom brått på

Kofferten var full av papirer og dokumenter fra tiden han har tilbragt i fengselet. 

I teksten som er levert inn til Fagpresseprisene får vi et større innblikk i situasjonen:

«Med første dom som 15-åring og amfetamin-rus fra 22-åra. Og med en total re-start av livet etter fylte 50. Grunnet et fengselsopphold som var langt nok til at han fikk tid til avrusning og til å tenke seg om. Tid til å ta utdanning, innenfor matfaget. Og så gitt en mulighet av snille folk til å bli lærling hos Meny. Helt øverst i kofferten ligger også brevene og tegningene fra datteren fra da hun var liten. Hun er i tyve-åra nå.»

– Dette er livet mitt, sa han og løftet hendene opp til ansiktet. Han var tydelig rørt. Det var nok et øyeblikk der hvor det gikk litt opp for han hvordan livet hans hadde vært. Det kom ganske brått på, men jeg satt klar med kamera, forteller Kirkenes. 

Powered by Labrador CMS