Kapital Norges mektigste kvinner 2022
Kapital er klaget inn til PFU etter omtale av investor Erik Egenæs. Illustrasjonsfoto.

Pressens Faglige Utvalg

Dialekttrøbbel for Kapital: Siterte feil person

Avviser brudd på god presseskikk.

Publisert Sist oppdatert

Sitatet er korrekt, men tillagt feil kilde, erkjenner Kapital i tilsvaret til en sak som behandles hos Pressens Faglige Utvalg (PFU) i morgen onsdag.

Næringslivsmagasinet skrev en artikkel om et selskap der investorene Erik Egenæs og Endre Tangenes er inne på eiersiden.

Da de forsøkte å hente inn kommentarer fra investorene, gikk det galt:

Egenæs, som avviste å snakke med eller gi kommentar til Kapital, ble i saken sitert på at han ikke har noen kommentar om sine personlige investeringer. Denne uttalelsen tilhørte i realiteten Tangenes, noe magasinet også har oppdatert artikkelen med informasjon om.

Det er Egenæs som står bak PFU-klagen.

Forvekslet opptak

Bakgrunnen for forvekslingen er ifølge PFU-tilsvaret blant annet at «både Egenæs og Tangenes har en markert og temmelig lik dialekt fra Bergensregionen», og at lydopptak fra de to samtalene har blitt blandet.

Men forvekslingen utgjør ikke vesentlig eller skadelig forskjell for klageren, anfører Kapital i sitt tilsvar, siden «[...]meningsinnholdet [er] det samme som Egenæs uttrykte da Kapital-redaksjonen kontaktet ham før publisering.»

Klagen har flere momenter, og gjelder Vær varsom-plakatens punkter 4.7 om varsomhet med å identifisere personer i forbindelse med klanderverdige forhold, 3.3 om å klargjøre premisser, 3.7 om at kilder skal gjengis korrekt og 4.1 om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

Mener seg stemplet

Egenæs reagerer på at han blir identifisert i artikkelen og omtalt som gründer av det omtalte selskapet, mens han ifølge seg selv ikke har andre roller enn å eie en liten aksjepost.

Ifølge PFU-sekretariatets oppsummering mener Egenæs at det gis et inntrykk av at ethvert selskap han investerer i, innehar en rolle i eller er på eiersiden av, medfører risiko for svindel. I artikkelen omtaler Kapital at Egenæs og Tangenes ble dømt for bedrageri i forbindelse med den såkalte Nordic Securities-saken i fjor høst. Begge har anket, og nekter straffskyld.

Kapital avviser presseetiske overtramp.

Saken behandles etter planen som tredje sak under onsdagens PFU-møte med oppstart klokken 09. Journalisten sender direkte videostrøm fra møtet.

Powered by Labrador CMS