Hans Rustad og Document gikk fri i Pressens Faglige Utvalg onsdag.

Pressens Faglige Utvalg

Document gikk fri etter omtale av Bondevik

Men Hans Rustad får kritikk for å uttale at det ikke er vanlig med opplysningskontroll i kommentarer. 

Publisert Sist oppdatert

Document fri på dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Document var klaget inn av Partiet Sentrum-politiker Simen Bondevik for en artikkel med tittelen «Simen Bondevik fikk bismak av Hamas-kritikken», som ble publisert under vignetten «Tavle». 

Kommentar eller artikkel? 

Bondevik mener Document har brutt god presseskikk på sju punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), blant annet punkt 4.2 om å skille fakta fra kommentar. 

Han mener det ikke er mulig å se hvorvidt teksten Document har publisert er et meningsinnlegg eller en nyhetsartikkel.

Redaktør Hans Rustad og Document mener på sin side at det var enkelt å se at dette var snakk om en kommentar. 

Nettstedet ble også klaget inn for brudd på VVP punkt 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, og 4.15 om tilsvarsrett. Hans Rustad mener på sin side at det ikke vanlig med verken opplysningskontroll eller kildebredde i en kommentar: 

«Ei heller tilsvarsrett. Men Bondevik må gjerne skrive en imøtegåelse. Har han spurt?» skriver Rustad i sitt tilsvar til PFU.

– Forstemmende

Utvalget hadde forståelse for at vignetten «Tavle» ikke er veldig tydelig, men sier det ikke var tvil om at artikkelen var en kommentar. De mente heller ikke at det forelå påstander som gir samtidig imøtegåelse, og legger til grunn at Document vil gi spalteplass til Bondevik om han ønsker tilsvar.  

PFU konkluderte altså med at Bondevik må akseptere Documents søkelys på en av hans ytringer på Facebook, som flere hadde reagert på. PFU mente klager hadde rett på tilsvar i ettertid, men at det ikke var presseetisk nødvendig av Document å ta kontakt før publisering.

Rustad får imidlertid kritikk fra flere av utvalgets medlemmer for uttalelsen om at det ikke er vanlig med verken opplysningskontroll eller kildebredde  i en kommentarartikkel. 

– At en redaktør tror det er litt forstemmende. Jeg tror ikke det er mange andre redaktører som har samme oppfatning om kommentarstoff, sa blant annet representant for journalistene, Gunnar Kagge. 

Document var klaget inn for brudd på følgende punkter i VVP: 

  • 3.2, om kildekritikk og opplysningskontroll
  • 4.1, om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon
  • 4.2, om å skille fakta fra kommentar
  • 4.4, om dekning for titler
  • 4.10, om bildebruk
  • 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • 4.15, om tilsvarsrett
Powered by Labrador CMS