NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk svarte på spørsmål etter PFU-behandling. I forgrunnen intervjues Elin Floberghagen av NRK.

Pressens Faglige Utvalg

NRKs etikkredaktør: – Var oppriktig spent

Flere NRK-folk til stede da «Ingen elsker Bamsegutt» ble PFU-behandlet.

Publisert Sist oppdatert

Da NRK ble felt for tre brudd på Vær varsom-plakaten (VVP) for dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» onsdag, var det stinn brakke i det lille møterommet på Pressens hus. 

Bakerst i rommet satt forfatter av PFU-klagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, nærmest skulder til skulder ved oppmøtte fra innklagede NRK gjennom den to timer lange PFU-behandlingen.

Hadde en annen vurdering

NRK hadde, allerede i tilsvarsrunden, erkjent brudd på to av de tre innklagde punktene, punkt 3.2 om opplysningskontroll og 4.8 om hensyn i omtale av barn. 

De argumenterte for at en journalist og en redaksjon må kunne ha et ståsted i en sak, og i dette tilfellet som en aktiv hjelper for en hovedperson. NRK mener det var innenfor presseetikken så lenge de viste åpenhet om rollene. 

– Og det var også utvalget langt på vei enig i, med unntak av særlig på ett punkt: At redaksjonen gikk inn og skrev en søknad om norsk statsborgerskap for hovedpersonen og sendte den til utlendingsmyndighetene, sier NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk til Journalisten.

– Vi hadde jo en annen vurdering, men tar til etterretning at PFU mener at det er der grensen går.  

– Har vært akseptert

Kalbakk forteller at han var oppriktig spent på utfallet i diskusjonen rundt 2.2 ved oppstarten, og mener konklusjonen til utvalget er «til å leve med». 

– Jeg er veldig glad for at det ikke kom en bredere gjerdestolpe mot å ha engasjerte, subjektive og personlige ståsteder i noen former og formater som journalistikken også rommer.

Kalbakk mener man finner mye aktivisme i journalistikken til eksempelvis «TV 2 hjelper deg» eller «Forbrukerinspektørene», og nevner «FBI redder høna» .

– Det er et program med uttalt mål om å få ned matsvinnet. De forsøker å få norske kjeder til å selge hønsekjøtt og norske forbrukere til å kjøpe det, og går aktivt inn for å påvirke. Det har jo vært akseptert, så lenge det er tydelig. 

Presseforbundets generalsekretær, Elin Floberghagen, overvar PFUs behandling av hennes klage mot NRK.

– Viktig med en viss avstand

Elin Floberghagen mener dagens diskusjon endte i en god og grundig vurdering, selv om utvalget også var uenige. 

– Forhåpentligvis kommer det læring av utfallet, sier hun til Journalisten etter møtet. 

Hun sier seg enig i at det er NRKs inntreden som juridisk ansvarlig for innsendte søknader som er det mest problematiske.

–  Jeg er opptatt av at redaksjonene skal ha et rom, og at man ikke tråkker for langt over. Det er viktig at journalister, særlig nyhetsjournalister og dokumentarister, holder en viss avstand.

Powered by Labrador CMS