Det er å undervurdere leserne å tro at de ikke gjenkjenner en kommentar, mener Document-redaktør Hans Rustad.

Klaget til PFU

Document: Ikke vanlig med opplysnings-kontroll i kommentar

– Document.no er ikke kjent for å ha et spesielt bevisst forhold til fakta og sannhet, skriver Simen Bondevik i sin PFU-klage.

Publisert

Blant sakene som skal opp i februarmøtet til Pressens Faglige Utvalg (PFU), er en klage fra Partiet Sentrum-politiker Simen Bondevik

Bondevik har klaget inn en Document-artikkel med tittelen  «Simen Bondevik fikk bismak av Hamas-kritikken», som ble publisert under vignetten «Tavle». 

Kommentar eller artikkel? 

Bondevik mener Document har brutt god presseskikk på sju punkter i Vær varsom-plakaten (VVP), blant annet punkt 4.2 om å skille fakta fra kommentar. 

Han mener det ikke er mulig å se hvorvidt teksten Document har publisert er et meningsinnlegg eller en nyhetsartikkel.

«Gjennomgående i teksten som er publisert byttes uklart mellom faktiske opplysninger og subjektive kommentarer, uten at det tydelig henvises til hva som er hva», skriver Bondevik. 

Han peker på at han heller ikke har fått tilbud om samtidig imøtegåelse, eller har blitt kontaktet for å komme med et tilsvar. I tillegg mener Bondevik at Document ikke har fått lov til å bruke bildet som ble publisert. 

«Forøvrig er det flere andre mindre betydningsfulle feilopplysninger i artikkelen også, deriblant min alder. Men Document.no er jo ikke kjent for å ha et spesielt bevisst forhold til fakta og sannhet. Noe denne teksten er nok et eksempel på», skriver han. 

–  Ikke vanlig med tilsvarsrett

Document-redaktør Hans Rustad mener nettavisen ikke har brutt god presseskikk, og at folk forstår at tekster under vignetten «Tavle» er kommentarstoff.  

Simen Bondevik har klaget Document inn for PFU:

«Simen Bondeviks innvendinger står seg ikke ved nærmere ettersyn. De røper at klageren har problemer med å ta kritikk og bli utlagt på en måte han selv er uenig i», skriver Rustad i sitt tilsvar.  

Det er å undervurdere leserne å tro at de ikke gjenkjenner en kommentar, mener redaktøren. Document hadde også rett til å publisere bildet, skriver Rustad, fordi det hadde «nyhetsverdi og relevans for artikkelen». 

Bondevik har også klaget inn artikkelen for brudd på VVP punkt 3.2 om kildekritikk og opplysningskontroll, og 4.15 om tilsvarsrett. 

Hans Rustad mener på sin side at det ikke vanlig med verken opplysningskontroll eller kildebredde i en kommentar: 

«Ei heller tilsvarsrett. Men Bondevik må gjerne skrive en imøtegåelse. Har han spurt?» skriver Rustad. 

Document er klaget inn for brudd på følgende punkter i VVP: 

  • 3.2, om kildekritikk og opplysningskontroll
  • 4.1, om saklighet og omtanke i innhold og presentasjon
  • 4.2, om å skille fakta fra kommentar
  • 4.4, om dekning for titler
  • 4.10, om bildebruk
  • 4.14, om samtidig imøtegåelse
  • 4.15, om tilsvarsrett

Klagen vil bli behandlet av PFU onsdag 28. februar. Behandlingen av klagen vil bli strømmet her på Journalisten.

Powered by Labrador CMS