Linda Bournane Engelberth, Morten Røyr, Sofie Amalie Klougart, Lars Dareberg og Hedvig Idås er på Dokfestivalen. Foto: Kristine Lindebø

Fem fotografer om inspirasjon på Dok19:
– Jeg blir kjempe-inspirert av Youtube

Vi snakket med deltakere på Dokfestivalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Årets utgave av Dokfestivaen – Dok19 – er i gang i Fredrikstad. Her er fotografer, fotosjefer og andre fotointeresserte fra Norge og utlandet samla for å se fotoutstillinger, høre fotografer fortelle om hvordan de jobber, treffe kollegaer og bli inspirert.

Vi snakket med fem av festivaldeltakerne om hva som vanligvis inspirerer dem.

Sofie Amalie Klougart, vikarierende fotosjef i Morgenbladet

Sofie Amalie Klougart, er vikarierende fotosjef i Morgenbladet. Før det var hun frilansfotograf i Danmark. Foto: Kristine Lindebø

– Hva inspirerer deg i jobben din?

– Jeg mener det beste av fotojournalistikk og dokumentarfotografi lever sitt eget liv utenfor avisene. Det er som oftest ikke andre aviser som inspirerer meg, men ofte fotografi der jeg har en fornemmelse av at fotografen selv tydelig har tatt stilling til hvordan noe skal fortelles. Når man en sjelden gang får følelse av fotografens personlige stil. Mye magasinfotografi, videokunst og kunst generelt, inspirerer meg til å fortelle historier.

– Den narrative formen vi blir opplært til å lage, med fem bilder i en historie, er en ganske irriterende form. Den nesten provoserer meg. Det kan selvsagt ha en enorm virkning, men jeg blir lei av det.

Den tiden du er uinspirert er samtidig veldig viktig. Jo lenger du kan bli i den ukomfortable uvissheten, desto bedre.

Sofie Amalie Klougart

– Hvem er din største fotografiske inspirasjon?

– Det er mange, men den jeg kommer på først nå er Alec Soth. Han ligger på netthinnen fordi jeg møtte ham sist jeg var her i Fredrikstad, selv om han på mange måter er veldig tradisjonell.

– Blir du ofte uinspirert, og hva gjør du da?

– Ja, kan skje ofte, og det er det vanskeligste. Det er noe med å finne tilbake til de eviggyldige sannheter, og bare ta det første skritt og begynne å fotografere igjen. Den tiden du er uinspirert er samtidig veldig viktig. Jo lenger du kan bli i den ukomfortable uvissheten, desto bedre. Jeg tror det er riktig sunt, for å kjenne på hva en ikke skal gjøre og hva en virkelig vil.

– Hva er mest inspirerende med å være her på Dokfestivalen?

– Det er fantastisk å være her, og det er helt vilt hvilken scene av fotografer som kommer hit til Fredrikstad. For meg var fotosjefmøtet vi hadde torsdag veldig inspirerende, bare det å ha et fritt rom hvor man sammen kan utveksle erfaringer på tvers av landegrensene. Det er helt opplagt at vi kommer til å bruke hverandres nettverk videre.

Morten Røyr, avgangsstudent ved fotojournalistikkutdanninga ved Oslomet

Morten Røyr er avgangsstudent ved fotojournalistikkutdanninga ved Oslomet. Foto: Kristine Lindebø

– Hva inspirerer deg?

– Å fange gode øyeblikk og ta gode bilder. Jeg startet med gatefoto før jeg begynte på utdanninga, og i perioder kan jeg fortsatt bli inspirert av det. Vanligvis pleide jeg å være ute hver dag og finne vakre øyeblikk fra livet på gata, men nå har jeg en liten pause. Å være fotograf er å gå gjennom forskjellige faser, men jeg har alltid vært mest dratt mot øyeblikkene.

– Blir du ofte uinspirert, og hva gjør du da?

– Jeg kan bli litt mett av å ta bilder, men samtidig har jeg alltid lyst til å ta bilder. Det kan være slitsomt å være hele tiden. Jeg tror det er viktig å tillate seg å ta noen pauser, og ikke stresse for mye med det. Om jeg klarer det så kan inspirasjonen komme tilbake.

– Hva tror du blir mest inspirerende på festivalen?

– Det blir nok helt klart Matt Stuart. Han er veldig leken og humoristisk i stilen sin. Det hadde vært spennende å høre om han har hatt dette blikket hele tiden.

Hedvig Idås, frilansfotograf i Bergen

Hedvig Idås er frilansfotograf i Bergen. Foto: Kristine Lindebø

– Hva inspirerer deg som fotograf?

– Det er hverdagslige situasjoner jeg legger merke til, som gjør meg nysgjerrig og interessert i å vite hva som skjer. Øyeblikk jeg ser kan få i gang en tankegang og få meg på en kurs. Men det kan også være naturen rundt meg, folkene jeg møter og også å se øyeblikk som andre fotografer har fanget.

– Er du ofte uinspirert, og hva gjør du da?

– Det hender sjeldent, men mitt problem er at jeg har for mange ideer og ting jeg har lyst til å gjøre, men så faller det litt. Jeg skulle ønske jeg var flinkere på å konkretisere og faktisk fullføre dem. Det handler ikke om at jeg ikke er inspirert nok, men om tvilen som kommer. Da spør jeg andre «er det en god ide?»

– Hvem er din største fotografiske inspirasjon?

– Helt siden jeg møtte Therese Alice Sanne på folkehøgskolen, har det alltid vært henne. Hun inspirerer meg både som person og med hva hun får til. Hun er en som bare gjør ting, og som går videre om det ikke funka. I tillegg har hun har et unikt blikk for lys og farger.

– Hva er mest inspirerende med å være her?

– Det er vel egentlig helheten, det å komme til en annen by, få møte mange folk, og se og høre på utrolig mange inspirerende mennesker. En blir på en måte satt i en setting hvor som ment for inspirasjon, det er vanskelig å ikke bli inspirert da.

Lars Dareberg, frilansfotograf i Sverige

Lars Dareberg er frilansfotograf i Sverige. Foto: Kristine Lindebø

– Hva inspirerer deg for tiden?

Jeg blir kjempeinspirert av Youtube, fordi jeg har begynt å filme ganske mye. Mange tror det bare finnes søte katter og slike videoer på Youtube, men jeg bruker det både for å lære meg forskjellige ting, og for å se på andre sine filmer. Selvsagt blir jeg fremdeles også inspirert av fotobøker, fotografkolleger, men det er mest Youtube akkurat nå.

– Hvem er din største fotografiske eller journalistiske inspirasjon?

– Det er Larry Towell i Magnum, og Casey Neisat på Youtube. De er så klart helt ulike. Neisat er stor på Youtube og lager mye film. Han har ikke et så visuelt pent billedspråk, men storyen er i fokus hele tiden. Med Towell synes jeg det er fantastisk at han er så gammel og fremdeles fotograferer og gir ut bøker. Han jobber mer i tradisjonell fotojournalistikk.

– Blir du ofte uinspirert, og hva gjør du da?

– Ja, det tror jeg gjelder alle. At man havner i en berg- og dalbane. Det beste for meg er faktisk å jobbe mer. Noen trenger ferie, men jeg må jobbe for å være i en flyt, har jeg lært meg gjennom mange år.

– Hva tror du blir mest inspirerende på festivalen?

– Det er helheten, å være her og snakke med kolleger. Jeg har ikke lest hele programmet, men det er minst like viktig for meg å møte folk og knytte kontakter.

Linda Bournane Engelberth, frilansfotograf og medlem av bildebyrået VII

Linda Bournane Engelberth er frilansfotograf og medlem av bildebyrået VII. Foto: Kristine Lindebø

– Hva inspirerer deg i jobben som fotograf?

– Film og litteratur er de mediene jeg henter inspirasjon fra, mer enn noe annet. Jeg inspireres av filmatisk oppbygging og estetiske preferanser i film.

– Film og foto er på mange måter veldig overlappende. Jeg kan sitte og se på en serie, legge merke til fargetoner, lys, og andre ting. Jeg blir også lett berørt av å se film, og det kan får meg til å tenke.

– Blir du ofte uinspirert, og hva gjør du da?

– Jeg jobber mye med inspirasjon, og når jeg er uinspirert kan jeg gå tilbake til det som inspirerte meg i begynnelsen. I den serien jeg viser her på Dokfestivalen har jeg for eksempel tatt utgpunkt i en film som heter Le Havre.

– Hvem er din største fotografiske eller journalistiske inspirasjon?

Sophie Calle er min virkelig store inspirasjon, med måten hun pusher grenser og går dypt inn i prosjekter. Jeg liker hennes konseptuelle tilnærming, og hvordan hun utfordrer måten å fortelle historier på.

– Hva tror du blir mest inspirerende på festivalen?

– Alt er inspirerende her, men at Rineke Dijkstra har kommet hit er helt fantastisk. Jeg har fulgt henne over mange år. Vi er utrolig heldige, hun er virkelig en legende, og en av de store, nålevende kvinnelige fotografene.

Powered by Labrador CMS