Advokat Per Danielsen kaller NRKs sending av Jackson-dokumentaren for skammelig og rettsstridig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Advokat Per Danielsen kaller NRKs sending av Jackson-dokumentaren for skammelig og rettsstridig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Advokat Per Danielsen advarer NRK om å sende Michael Jackson-dokumentar

Kan ende med søksmål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Advokat Per Danielsen advarer NRK om å sende Michael Jackson-dokumentaren «Leaving Neverland» og sier det kan ende med søksmål.

I HBO-dokumentaren som skal vises på NRK søndag, anklages Jackson for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle.

Fordi superstjernen er død, mener advokat Danielsen at visningen er ulovlig og mener det kan få store konsekvenser for NRK, skriver Nettavisen.

– Rett til beskyttelse

– Avdøde personer har etter norsk lov rett til beskyttelse av sitt minne i inntil 15 år. Fortsatt kan hans familie derfor innlede rettslige skritt mot NRK og både politianmelde og kreve erstatning og oppreisning, sier han til avisa.

Michael Jackson døde av hjertestans i juni 2009.

– «Leaving Neverland» er en dokumentar som allerede har fått massiv oppmerksomhet. Det er en film om en av populærmusikkens største stjerner gjennom tidene, som mange fremdeles har et lidenskapelig forhold til. Når dette uansett har gitt ny oppmerksomhet til anklagene mot Jackson, ønsker vi å gi det norske publikum en mulighet til å gjøre opp sin egen mening, sier innkjøpssjef Fredrik Luhin i NRK.

NRK snudde

Statskanalen vil også legge på egne tekstplakater i filmen hvor de refererer til Jackson-familiens kommentarer, samt kritikk mot filmen.

Mandag besluttet NRK å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene på sine radiokanaler, men snudde tirsdag. De begrunnet det med at beslutningen kunne skape et inntrykk av at kanalen tar stilling til skyld, noe de ikke ønsker å gjøre.

Fakta om Michael Jackson

 • Født 29. august 1958 i Indiana i USA. Var nummer sju i rekken av ni søsken.
 • Begynte karrieren som medlem av gruppen Jackson 5 på 1960-tallet.
 • Det store gjennombruddet som soloartist kom med albumet «Off the Wall» i 1979. I 1982 fulgte klassikeren «Thriller».
 • I 1991 kom albumet «Dangerous». Jackson hadde på denne tiden trukket seg mer og mer tilbake fra offentligheten.
 • I november 2003 ble Jackson fengslet, siktet for seksuelt misbruk av barn. I 2005 endte rettssaken mot ham med full frifinnelse.
 • Sommeren 2009 hadde han planlagt en stor comebackturné.
 • Jackson døde 25. juni 2009 i Los Angeles. Dødsårsaken ble 28. august offisielt fastslått å være akutt forgiftning av flere kraftige legemidler.
 • Legen Conrad Murray ble dømt for uaktsomt drap på Michael Jackson. Han ble løslatt i oktober 2013 etter å ha sonet halvparten av dommen på fire års fengsel.
 • I HBO-dokumentarfilmen «Leaving Neverland» anklages Jackson for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle.
 • Første del av dokumentarfilmen ble vist i USA forrige søndag.
 • NRK har besluttet å vise dokumentaren 10. mars.
Powered by Labrador CMS