Aldri før har en norsk tv-serie vunnet Stora Journalistpriset. Her viser prisvinner Henrik Evertsson fram premien.

Henrik Evertsson er i dag tildelt Stora Journalistpriset

Hedret for Estonia-dokumentar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Han risikerer fengselsstraff for avsløringene, men i dag ble det klart at regissør og journalist Henrik Evertsson er tildelt Stora Journalistpriset i Sverige i kategorien Årets Avsløring.

Det skriver produksjonsselskapet Monster i en pressemelding.

Evertsson får prisen for dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt», som Monster har laget for Dplay/Discovery.

Seriens avsløring av en hittil ukjent skade på fartøyet, har vakt oppsikt over hele verden.

«Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia», skriver juryen i sin begrunnelse.

– Jeg er virkelig utrolig stolt av denne dokumentarserien og ydmyk over å vinne prisen. For meg er dette enormt stort, og jeg er så glad på vegne av hele redaksjonen som har gjort en fantastisk metodisk jobb med å håndtere en så stor og kompleks sak, sier Evertsson ifølge pressemeldingen.

– Vi har forsøkt å fortelle denne historien objektivt og konkret, noe denne prisen blir et bevis på at vi har lykkes med. Prisen har også stor betydning for de overlevende og pårørende som har søkt svar så lenge og nå endelig blir hørt og tatt på alvor.

Frithjof Jacobsen, nå politisk redaktør i Dagens Næringsliv, var Monsters produsent for serien.

– Dette er stort for Henrik, og for alle oss som jobbet med serien i halvannet år. Aldri før har en norsk tv-serie fått en så høythengende pris i Sverige.

Jacobsen legger til:

– Henrik er en fremragende journalist som det var fantastisk å jobbe med. Han har brukt store deler av sitt voksne liv på å jobbe med denne saken, og hans enorme innsats har vært avgjørende for seriens suksess.

Evertsson, som er svensk statsborger, risikerer 2 års fengsel for brudd på gravfreden rundt vraket i forbindelse med opptak til serien. Saken skal opp i det svenske rettssystemet på nyåret. De nordiske journalistorganisasjonene har protestert kraftig mot siktelsen.

Powered by Labrador CMS