Amira Smajic er hovedkilde og muldvarp for dansk TV 2 i omdiskuterte «Den sorte svane».

«Den sorte svane»

– Dypt problematisk journalistikk

Kunne endt opp som en reell skandale, skriver redaktør om «Den sorte svane».

Publisert

– «Den sorte svane» er spektakulær TV som avdekker viktige samfunnsforhold. Men det er også et stykke dypt problematisk journalistikk som lett kunne endt opp som en reell skandale, skriver Jakob Nielsen, ansvarlig redaktør for Altinget Danmark.

Hans anmeldelse av den oppsiktsvekkende dokumentarserien som i Norge sendes under NRKs Brennpunkt-fane, inneholder flere kritiske innvendinger om presseetikken som føres.

Altinget Norge har publisert Nielsens kommentar på norsk.

Nielsen har tre hovedproblemer med serien, skriver han: Kildehåndteringen, løse tråder og mangel på åpenhet om etiske hensyn.

Dramaturgi foran presseetikk

Er hovedkilde og «muldvarp» for produksjonen, Amira Smajic, i det hele tatt en kilde, spør redaktøren seg. Han viser til at hun fikk betalt, og også gikk med på avtale om at hun ikke skulle begå lovbrudd mens prosjektet pågår.

– Rollen som betalt muldvarp forutsetter at både journalistene og vi som seere har tillit til Amira Smajic. Men hun er grunnleggende lite troverdig, og det er også hennes motiv for å delta. TV 2 kan ha vært klar over dette, men det er merkelig at de ikke deler denne informasjonen med seerne, skriver Nielsen.

I seriens senere episoder omtales det at Smajic tilsynelatende har holdt lovbrudd skjult for produksjonen. Hvis dansk TV 2 ikke hadde plukket dette opp før publisering, hadde det endt opp som den største skandalen i kanalens historie, mener Altinget-sjefen.

Som reagerer på hvordan framstillingen av Smajics troverdighet forandrer seg gjennom episodene, og at den ikke problematiseres tidligere. Det etterlatte inntrykket er at hensynet til den dramatiske fortellingen settes foran hensynet til journalistisk etikk, mener Nielsen.

– Vågal dans

Han tar også for seg risikoen for at det journalistiske prosjektet kunne utløse vold fra kriminelle personer.

Redaktøren kaller serien «en ekstrem vågal dans med presseetiske prinsipper», og spør: 

– Er avsløringene i Den sorte svane så epokegjørende at det var verdt å risikere livet til både kilder og ansatte for dem?

– Sjelden

Det er nødvendig å vise serien, skrev Ulla Pors, nyhetsdirektøren i danske TV 2, ved publisering i forrige uke, og altså før kritikken fra Nielsen.

– Sjelden i TV 2s historie har vi måttet ta så mange vanskelige og uvanlige beslutninger som vi har gjort i forbindelse med Den sorte svane. Mange av beslutningene er kontroversielle, for det har aldri blitt laget journalistikk fra det kriminelle miljøet på denne måten før, skrev Pors.

Det har helt fra starten vært klart at Smajics sikkerhet kunne bli brakt i fare, skrev nyhetsdirektøren.

– Derfor har hennes sikkerhet vært helt avgjørende for henne og også for TV 2.

Powered by Labrador CMS