Amira Smajic (t.v.) agerte som kilde og muldvarp for danske TV 2 i dokumentarserien «Den sorte svane».

Dom mot «Den sorte svane»-kilden avslørt: – Vil komme flere eksempler

Dansk TV 2 forsvarer bruken av «muldvarpen» Amira Smajic.

Publisert

Den danske dokumentarserien «Den sorte svane», som har NRK som samarbeidsprodusenter, vakte oppsikt allerede før premieren i forrige uke.

Hovedkilden Amira Smajic, en jurist som gikk med på å gjennomføre skjulte opptak over en lang periode der hun har kontakt med folk som på ulike måter kobles til hvitvasking og annen kriminalitet, forsøkte å stanse hele dokumentaren i retten. Uten å få medhold.

Dansk TV 2s nyhetsdirektør har tidligere forklart at Smajic gikk fra å være medspiller til motstander da redaksjonen underveis i opptakene oppdaget at Smajic tilsynelatende var involvert i kriminalitet mens hun jobbet for dem.

Nå omtaler danske B.T. og Ekstra Bladet at Smajic i 2022, én måned før hun gikk inn i rollen som muldvarp for danske TV 2, fikk en dom mot seg for «forsømmelse og skødesløshed i tjeneste».

– Markerer tydelig

Dommen handlet om skjødesløs behandling av to ringpermer med etterforskningsmateriale hun hadde mottatt fra politiet, skriver avisene. Permene skal ha ligget fritt tilgjengelig for andre personer på Smajics kontor.

Dansk TV 2 forsvarer likevel bruken av Smajic som kilde, og påpeker at det kan ventes flere detaljer om hennes tidligere handlinger.

– Det er hele premisset for «Den sorte svane» at muldvarpen vår kommer fra det kriminelle miljøet. Vi legger åpent fram i programmene at Amira Smajic har en kriminell fortid, og vi markerer det tydelig, uttaler Michael Nørgaard, redaksjonssjef hos TV 2 Dokumentar, i et skriftlig svar sitert av danske Journalisten.

– Flere eksempler

Den nå omtalte dommen ville ikke ha endret samarbeidet med Smajic, uttaler Nørgaard.

– Det vil åpenbart komme fram flere eksempler om hennes kriminelle liv av både eldre og nyere dato. Formålet med dokumentaren er ikke et portrett av Amira Smajic, men å dokumentere alvorlig kriminalitet og samspillet mellom under- og oververdenen. (Journalistens oversettelse).

Profilen Mads Brügger, som leder dokumentaren, uttalte først til Ekstra Bladet at han umiddelbart tenkte at de ikke ville brukt Smajic hvis de kjente til dommen. Kort tid etter trakk han uttalelsen, etter å ha satt seg bedre inn i saken.

Powered by Labrador CMS