PFU frifant E24 i klagesak 30. august. Bildet er fra et tidligere møte.
PFU frifant E24 i klagesak 30. august. Bildet er fra et tidligere møte.

Pressens Faglige Utvalg

E24 klaget inn av boligbygger: Ingen fellelse i PFU

Klager mente seg fremstilt som svindler.

Publisert Sist oppdatert

Det ble ingen fellelse i dagens første åpne sak onsdag 30. august, da Pressens Faglige Utvalg behandlet klage fra boligbygger Viggo Ekeberg Amundsen mot E24.

E24 omtalte i flere artikler folkefinansiering gjennom plattformen Monio, at de hadde gitt lån til Amundsen, som i titler ble omtalt som underslagsdømt og konkursgjenganger.

Amundsen reagerte på omtalen og mente seg fremstilt «som en svindler med håpløst useriøse byggeprosjekter.» Fram til E24 tok i saken hadde ingen småsparere tapt verken utlånte penger eller renter på Amundsens prosjekter med crowdfunding, framholdes det i klagen.

Klagen gjaldt punktene 3.2 om opplysningskontroll og kildebredde, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.7 om identifisering og 4.14 om samtidig imøtegåelse i det presseetiske regelverket Vær varsom-plakaten.

Men utvalget frifant E24 da de tok saken opp til diskusjon.

«Utvalget kan ikke se det er grunnlag for å hevde at klager fremstilles som svindler og bedrager», lyder det i den vedtatte uttalelsen. E24 ga klager anledning til samtidig imøtegåelse før publisering og lot ham komme godt til orde i artiklene, konkluderte PFU.

Samtidig kunne redaksjonen fått noe bedre frem at klager har innfridd en fjerdedel av lånet, påpekes det i uttalelsen, og flere medlemmer mente det kunne vært tydeliggjort hvordan E24 kom fram til antallet konkurser som omtales.

– Det er klart dette oppleves tøft for klager, og det forstår PFU godt. Artikkelen frontes med bilde av klager, samtidig som det er en relativt dempet bildebruk der man ikke fråtser i private bilder. Saken er en eksponering av klageren, men ikke av private forhold. Det handler om næringsvirksomheten, og den er helt legitim å omtale siden den potensielt har konsekvenser for investorer, sa PFU-leder Anne Weider Aasen.

Les mer om saken hos PFU-basen.

Powered by Labrador CMS