Marianne Østlie. Foto: Birgit Dannenberg

Tysk løsning kan undergrave Edda-salg

Et salg av Mecoms tyske virksomheter gjør det mer aktuelt at Edda Media forblir på engelske hender, mener konserntillitsvalgt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mecom vurderer å selge sine tyske aviser for å holde kreditorene fra livet.

– Dette kan få konsekvenser for Mecoms vilje til å selge Edda Media, sier Marianne Østlie. Hun er konserntillitsvalgt i Mecom og en av tre ansatterepresentanter i Edda Medias konsernstyre.

Østlie er overrasket over at den mest aktuelle beileren, A-pressen, ennå ikke har levert et formelt bud på Edda Media.

Imperiedrøm smuldrer

David Montgomerys drøm om et paneuropeisk medieimperium, bygget opp gjennom engelske Mecom Group, ser ut til å falle i grus i 2009. Her hjemme var det i store deler av 2008 mye oppmerksomhet rundt et eventuelt salg av Mecom-eide Edda Media.

Nå melder en rekke tyske medier, blant dem nyhetsmagasinene Spiegel og Focus, at flere mediehus i landet har meldt sin interesse for å overta Mecoms Berliner Verlag. Selskapet utgir blant annet avisene Berliner Zeitung og Berliner Kurier. Mecom eier også Hamburger Morgenpost og Netzeitung.

Kreditorene presser

Edda Medias eier presses av sine kreditorer til å refinansiere og få kontroll over sin økonomiske situasjon. Lille julaften ble det kjent at Mecom har forhandlet fram en avtale med bankene sine, som gir selskapet en frist til 28. februar med å få orden på økonomien.

Mecom skal i perioden fullføre salg som kan redusere gjelden, som er på totalt 587 millioner engelske pund (seks milliarder kroner).

Flere på banen

Ifølge tyske medier er det Köln-baserte utgiverselskapet M. DuMont Schauberg interessert i å kjøpe Berliner Verlag for i underkant av 200 millioner euro. Mecom betalte for tre år siden 180 millioner euro for de samme virksomhetene. Også den gang var DuMont Schauberg på banen for å overta Berliner Verlag.

WAZ-gruppen fra Essen skal også ha meldt seg på i kampen om Mecoms tyske aviser. Ifølge Focus sier en talsperson for WAZ at selskapet ikke ønsker å kommentere spekulasjoner i markedet.

– Må selge noe

På spørsmål om hun anser at et eventuelt salg av Berliner Verlag kan få konsekvenser for Mecoms vilje til å selge Edda Media, svarer Marianne Østlie:

– Ja, det er klart at det kan det. Slik det ser ut, er det åpenbart at det er nødvendig for Mecom å selge noe. Det er flere muligheter, men foreløpig usikkert hva det ender med. Mecom har ikke mottatt noe endelig bud på Edda Media, og derfor tror jeg det jobbes på flere hold.

Østlie peker på at Mecom har vurdert en rekke alternativer for å realisere verdier og betale ned gjeld. Det gjelder blant annet muligheten for å selge eierandelen på 51 prosent i den polske storavisen Rzeczpospolita. Det tyske mediekonsernet Axel Springer AG skal ifølge Der Tagesspiegel være en aktuell kjøper både av Hamburger Morgenpost og Mecoms aksjer i Rzeczpospolita.

Hadde forventet Edda-bud

– Jeg hadde forventet at det nå ville foreligge et endelig bud på hele Edda Media. Det er vanskelig for meg å vite noe om hvorfor A-pressen, som har gitt så sterke signaler om at de ønsker å kjøpe Edda, ennå ikke har kommet med et bindende bud. Jeg trodde de ville gjøre det før jul, sier Østlie.

A-pressen skal ha gitt et foreløpig, såkalt indikativt bud på 2,3 til 2,5 milliarder kroner for Edda Media, mens Berner Gruppen ifølge ulike kilder skal være villige til å betale knappe to milliarder kroner. Polaris Media har lagt inn bud på 600 millioner kroner for Edda-bedriftene Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke og trykkeriet i Ålesund.

– Et salg av Edda Media vil avhenge av pris, både for selger og kjøper. Jeg kjenner ikke A-pressen godt nok til å vite noe om i hvilken grad de har finansieringen på plass, sier Østlie.

Skjerpede krav

A-pressen avsluttet 16. desember en grundig gjennomgang av Edda Medias verdier, og skulle etter planen sluttføre arbeidet med å utforme et bindende bud på konkurrenten. Etter det Journalisten.no erfarer, skal finanskrisen ha ført til endrede betingelser for A-pressens låneopptak knyttet til et Edda-bud. Konsernet skal ha blitt forelagt et krav om økt egenkapital i forbindelse med et eventuelt lån.

Resultatet for første halvår 2008 viste at A-pressens likviditetsreserve var på 683 millioner kroner, nær en fordobling siden samme tidspunkt i 2007.

Powered by Labrador CMS