Sofie, som tidligere har varslet at hun ikke ønsker at etternavnet brukes i pressen, er fornøyd med behandlingen i PFU. Her er hun etter møtet er ferdig. Foto: Eskil Wie Furunes

Vil vurdere å kreve erstatning for Sofie etter VG-saken

Advokaten mener hun har krav på å få dekket utgifter, og åpner opp for å kreve mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) saken Sofie mot Verdens Gang. Utvalget felte VG på fem punkter.

Nå vurderer advokat Knut-Asbjørn Solevåg, som representerer Sofie, å ta rettslige skritt.

– Jeg mener hun har krav på å få dekket sine utgifter. Og så er det et forhold mellom erstatning og oppreisning. Vi har mange avgjørelser som viser hvordan domstolen har behandlet dette før, så det er jo en del ting vi vil vurdere for hvordan vi skal gå videre med dette, sier Solevåg etter PFU-møtet.

Les om PFU-behandlingen: Knallhard PFU-fellelse: VG har brutt god presseskikk på fem punkter

Mange fra pressen var tilstede under møtet i Norsk Presseforbunds lokaler i Oslo. Foto: Eskil Wie Furunes

Full tillit til PFU, varsler Sofie

Møtet varte i over én time og fellelsen blir av enkelte medier omtalt som én av de strengeste fra utvalget. Sofie klaget VG inn for syv punkter, og avisen har selv i tilsvaret til PFU sagt seg enig i å ha brutt god presseskikk i tilknytning til fem av punktene. Det var også disse fem punktene de til slutt ble felt for.

– Sofie har stått oppreist i denne saken fra dag én. Hun er glad for at dette ble en grundig og fin behandling. Hun er nå glad for at hun kommet dit hun er, så vil hun se på resultatet sammen med meg og så skal vi komme tilbake, sier advokat Solevåg.

Sofie ville etter møtet ikke kommentere eventelle rettslige skritt eller forholdet til VG, men var fornøyd etter VG ble felt i PFU både for saken og evalueringsrapporten.

– Jeg tenker det er på sin plass, jeg. Jeg har full tillit til det som er sagt her. Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det var veldig fint, sier hun like etter PFU-møtet.

– Føler du at du kan legge denne saken bak deg nå, spør én av de oppmøtte journalistene.

– Ja, inntil videre ihvertfall, svarer Sofie, som også opplyser om at hun har det bra.

Både sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken hilste på Sofie før behandlingen i PFU. Foto: Eskil Wie Furunes

– Må sette en sluttstrek

De største norske mediene var tilstede under PFU-behandlingen i Norsk Presseforbunds lokaler i Oslo. VG, ved sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, var også tilstede, men forlot lokalet like etter møtet var ferdig.

– Vi mener i utgangspunktet det ikke er grunnlag for søksmål, men om det kommer krav fra han, skal vi selvsagt ta stilling til det, sier Steiro til Medier24, som møtte han og Håndlykken utenfor VG-huset.

Én av de som deltok på møtet var Erik Stephansen, debattredaktør i Nettavisen. Han har vært én av de største kritikerne av VG det siste halve året.

Han mener man det nå kan være mulig å legge saken bak seg.

– Vi må sette en sluttstrek en plass, sier han til Journalisten.

Han tror at Sofie og advokaten er særlig fornøyd med at VG ble felt både for den opprinnelige saken og evalueringsrapporten.

– Sofie fikk fullt gjennomslag for at evalueringsrapporten var ille i seg selv, og at den påførte henne ytterligere skader. Utvalget forsterket kritikken som sekretariatet kom med, sier Stephansen.

– Det var en stor seier for Sofie i dag. Men er vi ferdige med saken? Det virker som det kanskje ligger en erstatningssak her også. Advokaten ble spurt om det, og det sier de at de skal vurdere. Det blir spennende å følge med på, fortsetter han.

Venter på Kildeutvalget

Saken har likevel fått flere konsekvenser allerede. Lars Joakim Skarvøy er fortsatt ute i permisjon og det er fortsatt uavklart hvilken plass han har i VG når den er ferdig.

I tillegg leder Svein Egil Omdal nå Kildeutvalget satt ned av Norsk Presseforbund. De har mandat til å foreslå endringer i Vær Varsom-plakaten.

– De skal legge frem sin rapport for oss i begynnelsen av november. Jeg vil ikke forskuttere hva som kommer. Men det er diskusjon både blant bransjen, og i de enkelte redaksjoner, om medienes kildebruk, bruk av anonyme kilder, sitatpraksis, hensynet, det å klargjøre premisser og på en lang rekke områder. Det synes jeg er veldig bra, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Powered by Labrador CMS