Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier Helge Lurås' NRK-klage blir behandlet.

Helge Lurås

Foreslår å holde Lurås-klage mot NRK unna full PFU-behandling: – Arrogant

Anbefaler forenklet behandling av klagen på Lars Akerhaugs NRK-opptreden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I midten av juli klaget tidligere Resett-redaktør Helge Lurås inn NRK for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Bakgrunnen for klagen var en episode av radioprogrammet Sommer i P2 fra 5. juli, hvor den tidligere Resett-redaksjonssjefen Lars Akerhaug, ifølge Helge Lurås, fremmet påstander om at Resett har publisert rasistiske tekster og kommentarer.

Lurås klaget NRK inn for brudd på Vær varsom-plakatens (VVP) punkt 4.14 og 4.15.

Forenklet behandling

PFU-sekretariatet innstiller nå på såkalt forenklet behandling for klagen, fordi det etter deres mening ikke foreligger brudd på god presseskikk. Dermed bes NRK heller ikke om tilsvar på klagen.

Utvalget behandler innstillingen, og har mulighet til å forkaste den og innlede full klagebehandling med tilsvarsrunde.

I en epost til Helge Lurås med NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk på kopi, skriver sekretariatet at radioinnslaget er et «meningsinnlegg» og at det skal være stor takhøyde i sjangeren.

«PFU påpeker videre at redaktører må tåle mer enn mange andre av pressen. Like fullt må Vær Varsom-plakaten følges, og PFU mener NRK ikke har brutt god presseskikk i dette tilfellet», skriver sekretariatet.

– Arrogant

Lurås er sterkt uenig i sekretariatets beslutning om at klagen blir foreslått til forenklet behandling. Han mener radioinnslaget klart bryter VVPs punkt om samtidig imøtegåelse.

– Måten de argumenterer på holder ikke faglig mål, sier Lurås til Journalisten.

– De omtaler Akerhaugs radiomonolog som et meningsinnlegg der en tidligere ansatt i Resett beskriver sin subjektive opplevelse. Men NRK må jo ha hørt gjennom programmet på forhånd, det er faktiske beskyldninger og de har hatt mulighet til å kontakte de som ble omtalt.

Lurås mener det ikke stilles lavere krav til meningsinnlegg enn andre artikler, når det fremsettes grove påstander om lovbrudd.

– Det er publisistens ansvar å sørge for samtidig imøtegåelse. Rasisme er straffbart og en alvorlig anklage.

Han er overrasket over at det ikke innstilles til full behandling i PFU.

– Jeg synes det er arrogant av sekretariatet å bare avvise saken uten videre behandling.

– Blir behandlet

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, sier til Journalisten at det er en vanlig misforståelse at en innstilling om forenklet behandling, tolkes som at en sak ikke behandles.

– Dette er jo bare en innstilling. PFU avgjør og får innstillingen i sitt møte i slutten av august. Sånn sett vil den bli behandlet ved at de enten følger vår innstilling, eller at den går inn til full behandling. Det er PFU som behandler en slik innstilling.

Floberghagen legger til at dersom Lurås har ytterligere kommentarer kan de sendes til sekretariatet så det kan legges ved saken når den skal opp for PFU.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier til Journalisten at de er enige med innstillingen fra sekretariatet. Han sier NRK ikke er enige i at Lars Akerhaug kom med beskyldninger om rasisme under programmet.

Powered by Labrador CMS