Trude Antonsen (t.v.) og Hilde Hermanrud Strand er aktorer i saken mot en voldtektstiltalt kulturprofil.

Aktor: – Han mener de har falske minner

Forsvarer mener medieomtale kan ha påvirket anmeldelser mot tidligere redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kulturprofilen som står tiltalt for ni voldtekter, erkjente ikke straffeskyld for noen punkter da tiltalen ble lest opp tirsdag morgen.

En rekke medier var til stede ved oppstarten av den omfattende voldtektssaken mot mannen, som har hatt ledende stillinger i kulturbransjen, blant annet som redaktør.

Også flere av de totalt 13 fornærmede i sakene mannen først ble siktet for, er eller har vært tilknyttet mediebransjen.

Aktor i saken, statsadvokat Trude Antonsen, innledet med å fortelle om anmeldelsene og sitt inntrykk av tiltaltes holdning til anklagene mot ham.

Anmeldelser etter medieomtale

De to første anmeldelsene kom til politiet i 2015, fortalte Antonsen.

Senere, etter at flere medier omtalte en pågående etterforskning mot mannen høsten 2017, kom det totalt fem fornærmede til inn i saken.

Mannen ble siktet for voldtekt mot 13 kvinner, men sakene til fire av dem har blitt henlagt.

– Sentrale bevis i denne saken er de fornærmedes forklaringer og de eventuelle likhetene i forklaringene deres, sa Antonsen.

– Falske minner

Hun beskrev videre at tiltalte så på anklagene som del av en mobbekampanje, sterkt påvirket av «massiv ryktespredning» i miljøet.

– Han mener at de fornærmede er påvirket av hverandre, dels av media og dels av metoo, og at de har falske minner. Han mener de fornærmede har redefinert ham fra å være en god venn til å være en overgriper, beskrev Antonsen.

Hun mente det var åpenbart at troverdighet blir en problemstilling i saken.

Kjent via media

Mannens forsvarer, Elisabeth Myhre, var enig i at troverdighet kom til å bli et gjennomgående tema.

Hun varslet at tiltaltes side skal legge fram omfattende bevis i form av chatmeldinger og lignende de mener styrker hans versjon.

– Denne tiltalen, som ved første øyekast kan fremstå som et antall uavhengige anklager, vil forsvaret mene må ses i nær sammenheng, sa Myhre.

Hun varslet at de vil føre bevis for at ingen anmeldelser i saken ble fremsatt uten at den som anmeldte var kjent med at noen har anmeldt, at noen skulle anmelde eller at de var kjent med anmeldelser via medieomtale.

Tidsaspekt

Også tidsaspektet i saken, og hvordan tid påvirker minner, kom til å bli viktig, sa Myhre:

– Det korteste intervallet fra påstått handling til anmeldelse er tre år. Det lengste rundt tolv år. Det blir et sentralt tema i saken, sa forsvareren.

Forsvaret mener det er et gjennomgående trekk at anklagene først har blitt framsatt i en sosial kontekst, utenfor politiets rammer.

– Det blir sentralt med tanke på aktors utsagn om likhet i forklaringene, sa Myhre.

Det er satt av ni uker til straffesaken i Oslo tingrett. I den første delen av saken veksler fornærmede og tiltalte på å forklare seg om de enkelte punktene i tiltalen.

Powered by Labrador CMS